НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Ето къде си" ни представя на Венецианското биенале тази година (14.01.2022)
 Проектът "Ето къде си" с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще педставя България на 59-ото Биенале на изкуствата във Венеция. Жури, назначеното от Министерството на културата (МК), постави на второ място Ралука Воиня и Лъчезар Бояджиев с "Метро за Венеция", а на трето място - Ларс Нордби и Димитър Солаков с "Нека човечеството се преобърне. Имам нужда от по-малко приоритети".

59-ото Венецианско биенале за изкуство ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 (предварително откриване на 20 - 22 април).

Националното участие на България ще се реализира в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, в близост до моста Риалто. Това е историческа сграда, която предлага отлични условия, както за експониране на произведения на изкуството, така и за удобство на посетителите. Разполага с малка градина с изглед към Канал Гранде.

Проектът "Ето къде си" ще коментира темите за мястото на човека в света днес, проблемите, които филтрира и уж не забелязва, изобщо мястото ни на тази планета и това, което тя и ние ѝ причиняваме.

Художникът Михаил Михайлов, който от години живее в Австрия, стана известен с рисунките си на прах. Той е роден във Велико Търново, където завършва живопис. Във Виена разбира, че това не му стига, за да изрази себе си. Една от първите му работи има доста хумор, както самият той казва. Става въпрос за интервенция върху плакат на Музея за модерно изкуство във Виена. Това е реклама на самия музей, където се изредени най-известните имена, с които музеят работи.

"Направи ми впечатление, че има едно празно място на този плакат и това ме провокира да сложа името си сред другите известни автори", разказва Михайлов. Това остава незабелязано доста дълго време, докато в един момент хора не се обаждат в музея, за да питат кой всъщност е този Михаил Михайлов. "Тогава получих един мейл и моето име беше премахнато от тази стена, наречена от тях стена на славата. Останаха следите от лепилото, с което бях залепил буквите. След това те бяха облепени с прах и отново се изписа моето име", разказва с усмивка художникът.

От МК обясниха, че сумата за наем на пространството в биеналето е 80 хиляди евро с ДДС, осигурени от бюджета на министерството. Самият проект "Ето къде си", който представлява постоянна инсталация, е на стойност 60 000 лева.

Темата на международния кураторски проект на Венецианското биенале не е задължителна за националните участия, но те често се съобразяват с нея. През 2022 артистичната директорка на международнaта изложба е Чечилия Алемани. Името на проекта е "Млякото на мечтите" (The Milk of Dreams) и е взето от книга на художничката-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917-2011).

 

Михаил Михайлов смята, че темата The Milk of Dreams е изключително в контекста на неговата работа и без излишни старания, той влиза в нея. Артистът сподели, че почти живее в пространството на мястото, където проектът ще бъде изложен и обследвал до милиметри неговите характеристики.

Dust to Dust на Михаил Михайлов
Dust to Dust на Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
Михаил Михайлов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!