НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откриха ново произведение на Хенри Мур (28.01.2022)
 Dreweatts обяви откриването на ново произведение на един от най-значимите британски художници на 20-ти век, уважаваният британски скулптор Хенри Мур (1898-1986). След две години работа с фондация Хенри Мур и семейството на собственика на произведението, бившият издател и редактор на списание The Architectural Review, Хюбърт де Кронин Хейстингс (1902-1986), скулптурата, озаглавена „Майка и дете“, вече има удостоверение. Коментирайки откритието, специалистът на Dreweatts Франческа Уитъм заяви: „Беше толкова завладяващо пътуване, работейки с тази скулптура на Хенри Мур. Бях развълнувана, след много месеци на забавяне поради ограничения свързани с covid, най-накрая да получа писмото от фондацията, удостоверяващо произведението като автентично. Dreweatts имат честта да представят тази скулптура на пазара за първи път, предоставяйки възможността за закупуване на уникален и рядък предмет на изкуството от един от най-известните британски художници.

Фондацията успя да свърже творбата със скица на скулптурата направена от Мур, която се съхранява в неговите записи, озаглавени „Осемнадесет идеи за скулптура“, които създава през 1939 г.

Смята се, че скулптурната група е подарена на Хюбърт де Кронин Хейстингс директно от Хенри Мур, когато се запознават чрез списание The Architectural Review, чрез приятеля на Мур - Джим Ричардс, помощник-редактор на списанието по това време. Той се сприятелява с Мур, след като написва статия за работата му в списанието през 1934 г. Скулптурата е предадена от Хюбърт на сина му Джон Хейстингс през 70-те години, оставайки му еклектична смесица от предмети, докато той умира през 2019 г.

Произведението се счита за изключително рядко, тъй като е отлято от олово, което е материал, с който скулпторът работи по време на кариерата си само за кратък период през 30-те години на миналия век, когато експериментира с други материали като струни и тел за серията си от скулптури със струни. Смята се, че „Майка и дете“ е предварителен проект за една от тези скулптури със струни, което обяснява необичайните маркировки на предната част на скулптурата, които добавят радостно и игриво настроение.

„Майка и дете“ е зашеметяваща фигурална група в полуабстрактен стил, който е запазена марка на Мур. Създадена в олово, творбата е датирана между 1939 и 1940 г. и ще бъде пусната за продажба на „Dreweatts Modern & Contemporary Art“ в сряда, 16 март 2022 г. с първоначална оценка от £30,000-£50,000. Въпреки това, поради популярността на творбите му и рядкостта на този тип произведения от творчеството на художника, той може да достигне много по-висока цена.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!