НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт Базел ще организира нов панаир за съвременно и модерно изкуство в емблематичния Гран Пале в Париж (28.01.2022)
 Арт Базел, заедно с компанията-майка MCH Group, обявиха, че са спечелили седемгодишен договор за организиране на нов панаир за съвременно и модерно изкуство в престижния Гран Пале в Париж. Това се случва след публичен конкурс, иницииран от „Réunion des musées nationaux - Grand Palais“ през декември миналата година. Стартирайки през октомври 2022 г., този нов проект с международен мащаб ще изгради мостове с културните индустрии на Франция, от мода и дизайн до филми и музика, за да създаде водещо събитие в Париж. Първоначално, новият панаир ще се провежда на Grand Palais Éphémère, разположен в историческото сърце на Париж на Champ-de-Mars, докато реставрацията на Гран Пале не бъде завършена през 2024 г.

„Със своята несравнима история и съвременна динамика, Париж е уникално позициониран като главен епицентър на международната културна сцена“, казва Марк Шпиглер, глобален директор на Арт Базел. „Целим да надградим безпрецедентното положение на Париж като глобален метрополитен, за да помогнем за създаването на една изпълнена с живот седмица, която още повече засилва международния резонанс на града като културна столица.“

Арт Базел внася в този проект своята 50-годишна история на създаване на водещи световни панаири на изкуството в Европа, Америка и Азия. Дефинирана от града и региона домакин, всяка изложба на Арт Базел е уникална, което може да се види по участващите галерии, представените произведения на изкуството и паралелните програми, създадени в сътрудничество с местните институции за всяко издание. Както в Базел, Маями Бийч и Хонконг, Арт Базел ще работи в тясно сътрудничество с парижките музеи, частни институции, галерии и други културни пространства, за да създаде активна културна целодневна програма, през цялата седмица и в целия град.

„Чрез съчетаването на историята на Арт Базел и културното наследство на Париж, нашата амбиция е да стартираме ново събитие, което събира художници, колекционери, куратори и собственици на галерии от цял свят и да обедини парижките културни дейци отвъд Гран Пале. За да изпълни този амбициозен нов проект за Париж, Арт Базел ще създаде ново френско дружество и ще наеме специален екип на място, както и ще работи в тясно сътрудничество с общността на галериите на Франция и ще гарантира тяхното силно представителство в комисията за подбор на панаира. Освен това, Арт Базел възнамерява да разработи идентичност и бранд, специфична само за парижкия панаир. Допълнителни подробности относно панаира, включително за състава на комисията за подбор, датите за кандидатстване на галериите и наименованието на събитията ще бъдат съобщени през следващите седмици.“, споделя Беат Цвален, директор на MCH Group.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!