НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Stedelijk приключва събитията за 125-та годишнината си с ново издание (28.01.2022)
 Музеят Stedelijk завършва своята 125-та годишнина с публикуването на първия брой на Szine, редовно списание, което публикува нови изследвания върху различни аспекти на музея. Всяко издание изследва естетически, етичен или социален въпрос от актуалните интереси за Stedelijk. Печатното издание от 1000 копия на Szine ще се продава в магазина на музея и ще бъде достъпно онлайн, безплатно, в PDF формат. Заедно със Stedelijk Studies, онлайн рецензираната научна платформа на Stedelijk, Szine ще действа като катализатор за предоставяне на изследванията в Stedelijk на по-широката аудитория.

За първия си брой Stedelijk възлага на културния историк Нанси Джув да проведе проучване на културните и финансови обстоятелства около основаването на музея. Общоизвестен факт е, че група заможни местни граждани основават Stedelijk като музей на модерното и съвременно изкуство и дизайн. Въпреки това, не се знае много за произхода на фондовете и в какъв културно-исторически и колониален контекст се е случило това. Междувременно се появиха скорошни предположения и спекулации по тази тема.

Освен статията на Нанси Джув, Szine ще съдържа и интервю между Ивет Мутумба, куратор в Stedelijk, и директора Рейн Волфс, за откритията на Джув и бъдещето на музея.

 Със заглавието „The Stedelijk: A Museum in Imperial Amsterdam“, Джув поставя музея Stedelijk в културно-историческия контекст от края на 19 век. Тя описва как богатството, натрупано в колонизираните страни, е било използвано за проектиране на аура на културнo разпознаване, подпомагана и одобрена от амбициозното правителство на градския съвет. Статията на Джув може да бъде прочетена в тандем с редакционната статия на Морис Руменс, в Stedelijk Studies Journal брой 11, относно материалната история на музея, и редакционната статия на Ивет Мутумба за настоящата европейска социална среда на музеите.

Рейн Волфс: „През изминалата година, поради продължаващите предизвикателства, свързани с пандемията, не можахме да отпразнуваме нашата 125-та годишнина по начина, по който бихме искали. Въпреки това успяхме да погледнем назад във времето към нашата институция по различни начини. Важно е един музей на модерното и съвременното изкуство и дизайн също да черпи от миналото, за да придобие по-задълбочени прозрения за настоящето. Изследванията за нашата скорошна изложба на творчеството на експресионистите Кирхнер и Нолде и приносът на художника Тимо Демолин за международната изложба за колониална и експортна търговия на Museumplein през 1883 г., за изложбата „Presence of Absence“ са тласъка за този първи брой на списание Szine . Радваме се, че вече сме в състояние да дадем отговори на по-широк кръг от въпроси.”

Чарл Ландвройд, ръководител на изследователските и кураторски практики в Stedelijk казва „С всеки Szine се стремим да създадем различно съзнание, свързано с подхода на Stedelijk към естетическите, етичните и социални въпроси във и извън стените на музея, поради което изследването играе основна роля. В първия Szine Нанси Джув разглежда голямата картина, като щателно хвърля светлина върху контекста и ерата, в която възниква Stedelijk. Нейната гледна точка, съчетана с разговора между Рейн и Ивет за настоящето и бъдещето, ни предоставя широк поглед върху музея и начините, по които можем да използваме това знание, за да създадем балансирано, съвременно музейно съзнание.

Дебютното издание на Stedelijk на Szine е придружено от публикуването на Stedelijk Studies 11 в отговор на отворената покана за 125-ата годишнина на музея.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!