НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София (18.02.2022)
 "Сибиле Бергеман. "Фотографии" е първата изложба в България, посветена на творчеството на германската фотографка, която предстои да бъде открита от Гьотеинститут и Софийска градска художествена галерия.

 

Сибиле Бергеман (1941 - 2010) е сред най-значимите германски фотографки през последните десетилетия. Първоначално придобива популярност със своите модни снимки в Източен Берлин, но скоро се превръща във важна представителка на жанра на фотографското есе, както и във внимателен наблюдател на социалната действителност. В творчеството ѝ ясно се усеща лична критика към възпроизвеждането на симулацията на един "идеален" контекст.

Този ефект бива постигнат чрез отразяването на отпечатъка на една митологизирана и куха форма на патос, която времето на ГДР предполага и налага.

"Интересувам се от периферията на света, не от неговия център", казва Бергеман. "За мен е важно онова, което е уникално и незаменимо. Когато нещо не е съвсем на мястото си в едно лице или в един пейзаж."

След Обединението на Германия тя съосновава фотографската агенция "Осткройц" и става членка на Академията на изкуствата в Берлин. Днес някои от фотографиите ѝ са част от постоянните колекции на музея на изкуството "Метрополитън" и музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк, музея "Щедел" във Франкфурт на Майн и др. А тази година през юни в Берлинише Галери предстои откриването на обширна ретроспектива, която перфектно би могла да се съчетае с изложбата в София.

Изложбата "Сибиле Бергеман. Фотографии" представя цялостното творчество на авторката, като акцентира върху черно-бял сребърно желатинов печат, цветни фотографии и полароидни репродукции. Бергеман работи серийно, но също така се занимава и с документирането на определени теми за продължителен период от време.

Изложбата ще бъде съпътствана от медиаторската и образователна програма "Гледане с разбиране: Сибиле Бергеман", организирана от Гьоте-институт България и фондация "Изкуство - дела и документи".

Програмата ще включва турове, работилници за деца и родители, посещения за хора от третата възраст, както и лекция на Катерина Гаджева за жените в българската фотография.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!