НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нова технология ще пази археологическия парк в Помпей (25.02.2022)
 Древният римски град Помпей разрушен от изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр. Ще бъде опазван чрез инфрачервени сензори, свързани със сателит, които се инсталират сред руините, за да ги предпазят от вредното въздействие на глобалното затопляне, включително проливни дъждове, силни ветрове и екстремни температурни промени. Благодарение на споразумение със Строителния факултет на Университета в Салерно, на територията на археологическия парк се разполага високотехнологична система за наблюдение, която ще обхване всичките 44 хектара от откритите му разкопки.

През последните десетилетия в Помпей се извършва реставрация под ръководството на бившия директор на комплекса Масимо Озана. Срутването на няколко сгради през 2010-2011 г. предизвика международно безпокойство и Европейската комисия стартира „Проекта за големия Помпей“ на стойност 105 милиона евро, за да „защити, поддържа и подобри“ паметниците. Въпреки значителните забавяния, тези работи бяха завършени до края на 2020 г.

Още през 2015 г. беше въведена информационна система, която даде възможност за централизиране на археологическата документация, мониторинг и поддръжка на археологическия парк. Данните, събрани в Помпей, се обработват с помощта на географска информационна система.

Съгласно условията на настоящото споразумение, договорено от наследника на Озана Габриел Зухтригел, дронове, сензори и инфрачервена технология ще бъдат добавени към съществуващата система за наблюдение. Луиджи Пети, ръководител на изследователската група на Университета в Салерно, обяснява, че това ще осигури постоянен поток от данни, който ще трансформира сегашната „статична“ платформа, която предоставя само информация с точки, в „динамична“ система, способна да оценява промените за по-дълъг период от време. 55-те реставратори, строители, археолози и архитекти в Помпей ще могат да планират поддръжката по-точно. Пети казва, че в бъдеще университетът възнамерява да интегрира данни от спътници ISPRA - Института за опазване на околната среда и изследвания.

Помпей не е първият археологически обект, където ефектите от глобалното затопляне се проследяват с помощта на нови технологии. През 2019 г. римският Колизеум започна разработването на система за мониторинг, която трябва да бъде пусната в експлоатация през 2022 г. Една от задачите му, според директора на Колизеума Алфонсина Русо, е „да определи консервационните и реставрационни мерки и интервенции, необходими за предотвратяване на извънредни ситуации“.

Според Габриел Зухтригел новите проекти ще позволят на администрацията на археологическия парк да предвиди какви финансови и човешки ресурси ще са необходими, за да се справи с последиците от глобалното затопляне "след 10 до 20 години. Но е важно да се уверим, че високотехнологичните данни помагат, а не усложняват текущата поддръжка. Вече сме до гуша в цифри. Ако не внимаваме, новите данни просто ще станат допълнителна тежест “, казва директорът.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!