НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британският музей с изложба за Стоунхендж (11.03.2022)
Британският музей откри една от най-очакваните изложби за тази година - Светът на Стоунхендж. Останалите арт събития на годината вижте тук. Над 430 предмета събрани от цяла Европа за исторически спектакъл, посветен на древния монумент, който се случва веднъж в живота.

Светът на Стоунхендж (17 февруари – 17 юли 2022 г.) е първата голяма изложба в Обединеното кралство за историята на Стоунхендж. Сред основните заети артефакти са „Небесният диск на Небра“, най-старата карта на звездите в света, която е предоставена на Обединеното кралство за първи път, и удивителният дървен паметник, наречен Seahenge, който наскоро се появи след хилядолетия под пясъците на плажа в Норфолк.

Стоунхендж е построен преди 4500 години приблизително по същото време като Сфинкса и Голямата пирамида в Гиза, Египет. Тази забележителна изложба поставя великия монумент в контекста на една от най-забележителните епохи на островите на Великобритания и Ирландия, която вижда огромни социални и технологични революции, наред с фундаментални промени в отношенията на хората с небето, земята и един с друг.

В основата на изложбата е взетият на заем сензационен 4000-годишен дървен кръг от бронзовата епоха, наречен Seahenge, поради сходството си със Стоунхендж в Уилтшир. Това е изключително значим и рядък оцелял пример за дървен паметник, който също е наричан „Стоунхендж на морето“. Той се появява отново на отдалечен плаж в Норфолк през 1998 г. поради плаващите пясъци и се състои от голям обърнат пън, заобиколен от 54 дървени стълба. Дъбовите стълбове, някои с височина до 3 м, били плътно опаковани в кръг с диаметър 6,6 м и покрити с кора страни. Вътре в кръга има могъщ дъб, чиито корени са обърнати към небето като клони. Взети заедно, кръгът създава гигантско дърво. Монументът има тесен вход съвпадащ с изгряващото лятно слънце и се смята, че този паметник е бил използван за ритуални цели.

Seahenge идва в Британския музей от Norfolk Museums Service, където е частично изложен в музея “Lynn”. Това е първият път, когато Seahenge е отдаден под наем. Посетителите на изложбата в Британския музей могат да видят някои от най-важните елементи на паметника, включително много дървени стълбове, които никога не са били показвани преди. Те също така могат да видят изключително важната „врата“, през която биха влизали поклонниците. Включването на Seahenge в изложбата помага да се разкаже историята на споделените вярвания, които вдъхновяват древните общности да построят многото удивителни паметници, открити в цяла Великобритания, Ирландия и извън нея.

Д-р Дженифър Уекслър, куратор на проекта „Светът на Стоунхендж“ в Британския музей, казва: „Ако Стоунхендж е един от най-забележителните оцелели древни каменни кръгове в света, тогава Seahenge е еквивалентът в дървен материал. Но тъй като е преоткрит едва през 1998 г., все още е сравнително неизвестен. Знаем за някои аспекти на монумента, включително, че е построен през пролетта и лятото на 2049 г. пр. н. е. от величествени дъбове. Но има много неща, които все още ни убягват, включително за какво точно е бил използван. Може би централният обърнат ствол е бил използван в погребалните ритуали за поддържане на мъртвото тяло. Може би влизането в кръглото светилище води поклонниците по-близо до отвъдното. Чрез показването на Seahenge в тази изложба се надяваме да го представим на по-широка аудитория и  да предоставим несравнима възможност за пътуване назад във времето към момента, когато кръговете от камък и дърво са били в основата на вярванията на хората.

Близо две трети от предметите, изложени в „Светът на Стоунхендж“, са взети назаем  от 35 институции и частни колекционери в Обединеното кралство, Република Ирландия, Франция, Италия, Германия, Дания и Швейцария. По-голямата част от тях никога не са били виждани в Обединеното кралство по-рано.

 „Небесният диск на Небра“ е на 3600 години и е най-старото оцеляло изображение на космоса в целия свят. 31-сантиметровият бронзов диск има синьозелена патина с инкрустирани златни символи, за които се смята, че представляват слънцето, луната, звездите, слънцестоенето и съзвездието Плеяди. Открит е заровен в земята през 1999 г. близо до град Небра в Саксония-Анхалт в източната част на Германия и е зает на Британския музей от колекцията на Държавния музей на праисторията в Хале. Обединеното кралство е едва четвъртата страна, до която е пътувал дискът, а излагането му в Лондон е първият път, когато е зает в международен план от 15 години.

Наред с международните предмети взети назаем, посетителите могат да видят някои от най-важните предмети, открити около Стоунхендж, много от които сега са в колекциите на съседни музеи. Назаем от музея Уилтшир е цялото съкровище от предмети, които придружават погребение, известно като мястото на Буш Бароу. Това гробно съкровище никога досега не е било предоставяно назаем изцяло. Те включват „златно драже“, което е най-добрият пример за изработка на злато от бронзовата епоха, откривано някога във Великобритания, което е било заровено в гърдите на вожда на Буш Бароу. Този гроб, с впечатляващи гледки към Стоунхендж, показва близки паралели с най-богатите гробове от Северна Франция, Източна Германия и дори Древна Гърция. Изложбата илюстрира тези връзки на дълги разстояния.

От музея на Солсбъри са съкровищата, заровени със стрелеца от Еймсбъри, човек, удостоен със забележителни гробни предмети след смъртта си. Гробът му съдържа най-богатия набор от предмети, намирани някога в гробище от бронзовата епоха в Обединеното кралство, и 39 от тези предмета - включително медни ножове, златни орнаменти и кремъчни инструменти – всички те пътуват до изложбата. Смята се, че откритото злато е сред най-ранното, открито във Великобритания. Стрелецътт от Еймсбъри също е погребан близо до Стоунхендж, но той идва от района на съвременна Швейцария или Германия. Неговите ранни дати означават, че е могъл да участва в изграждането на емблематичната фаза на каменния кръг.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!