НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Виртуалното пътуване на Веронезе до вкъщи (11.03.2022)
От 7 март до 3 април 2022 г. Националната галерия в Лондон представя виртуална изложба, която позволява на посетителите да разгледат олтарна картина на Паоло Веронезе на първоначалното й място.

В началото на 1562 г. все още младият художник Паоло Веронезе, който наскоро изучава фреските на Микеланджело в Сикстинската капела, получава една от най-амбициозните си поръчки: цикъл от три олтарни образа за църквата Сан Бенедето ал По, близо до Мантуа. Те били  "Мадона с младенеца със свети Йероним" (изгубена), "Мадона с младенеца със Свети Антоний Абат и Свети Павел (Музей на изкуствата Крайслер) и "Посвещението на Свети Никола" (Национална галерия, Лондон). По думите на историка Бевърли Луиз Браун, „вместо да изобразява статично и йерархично подреждане на пасивни светии, събрани в присъствието на Мадона и младенеца, в тези олтарни образи Веронезе описва за зрителя настъпването на чудотворно събитие“ ( Веронезе и триумфалната църква: Олтарите за Сан Бенедето По, 1997).

Олтарната картина "Посвещението на Свети Никола" е премахната от първоначалното си местоположение по време на Наполеоновите войни и впоследствие придобита от Британската институция за насърчаване на изящните изкуства в Обединеното кралство, чрез която става част от Националната галерия в Лондон.

Два века след преместването й грандиозният олтар се връща на първоначалното си място, но само виртуално. Чрез използването на технологията за виртуална реалност изложбата „Virtual Veronese” ще позволи да се разгледа виртуална реконструкция на параклиса на църквата Сан Бенедето ал По със звездното присъствие на олтара на Веронезе. Изложбата предлага избор от два „виртуални гида“. От една страна, историческата фигура на абат Асола, който поръчва олтара от Веронезе, или д-р Ребека Гил, куратор в Националната галерия, която заяви, че „чрез този проект можем да внесем архитектура в галерията и да позволим на нашите посетители да изследват за себе си какво би било да стоят пред тази картина на Веронезе преди около 500 години”. 
църквата Сан Бенедето ал По, близо до Мантуа
църквата Сан Бенедето ал По, близо до Мантуа
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!