НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първата кубистична скулптура на Пикасо ще бъде продадена от музея Метрополитън в Кристис (18.03.2022)
 През месец май, Кристис ще продаде на търг „Tête de femme (Fernande)“ на Пабло Пикасо, ключово произведение в развитието на кубизма, от колекцията на музея на изкуствата Метрополитън.

Продаването на произведения на изкуството от големите американски музеи е едно от най-противоречивите събития на пазара на изкуство, особено когато става дума за произведения с определено значение. Например, само преди две години музеят на изкуствата в Балтимор беше принуден да се откаже от намерението си да продаде три големи съвременни произведения (включително „Тайната вечеря“ на Анди Уорхол, оценена на 40 млн. долара) поради протести. Сега, музеят Метрополитън решава да продаде на търг значима скулптура на Пикасо в Кристис, въпреки че в този случай решението да се пусне скулптурата на пазара изглежда разумно, тъй като произведението, което ще бъде продадено на търг е още една отливка от оригинала, като друго произведение, наскоро дарено от Леонард А. Лаудър. Според някои източници скулптурата може да донесе около 30 милиона долара, което може да помогне за по-нататъшното развитие на може би най-изчерпателната колекция от изкуство в света.

Според Кристис, „Tête de femme (Fernande)“ от Пабло Пикасо е икона на изкуството на ХХ век и първата голяма скулптура в кариерата на художника. Изпълнена от глина през 1909 г., скулптурата представлява ключов момент в развитието на кубизма. Пикасо създава нов тип скулптура, която не е издълбана, нито моделирана като единичен, цял обект, а разбита и радикално деконструирана. Тази концепция отваря вратата към множество нови възможности не само в скулптурата, но и в самото изкуство, проправяйки пътя за много от теченията, които ще последват през двадесети век.

От своя страна Метрополитън музей описва творбата като „първата кубистична скулптура на Пикасо и едно от повече от шестдесет кубистични произведения - картини, скулптури и рисунки, които художникът е направил за любовницата си Фернанда Оливие през 1909 г. Тя е първата значима жена и муза в живота на гения от Малага. Истинското й име е Амели Ланг, което решава да смени, след като избягва от тираничния си първи съпруг. През 1904 г. Фернанд среща Пикасо. Той тъкмо се е преместил за постоянно в Париж и сега живее в артистичния Монмартър. 19-годишната Фернанд първо става модел, а много скоро и любовница на Пикасо. Последният е толкова умопобъркан от любов, че я рисува непрекъснато.

Пикасо моделира бюста в Париж, след като двойката се завръща от лятно пътуване до Испания. Както в ранните му кубистични картини, формата на нейната изваяна глава е фасетирана на по-малки части. Предназначена да се вижда от всички страни, композицията променя формата си, когато се гледа от различни ъгли. Лекият наклон на главата и широките извивки на шията създават впечатление за движение, сякаш всеки момент Фернанда ще погледне през рамото си.

Друго копие на „Tête de femme (Fernande)“, което някога принадлежало на търговеца Амброаз Волар, бе продадено на търг през 2001 г. за близо 5 милиона долара в Кристис, Ню Йорк.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!