НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ARCOlisboa за пети пореден път (01.04.2022)
ARCOlisboa, панаирът, организиран от IFEMA MADRID и общината на Лисабон, ще отпразнува своята 5-та годишнина от 19 до 22 май със съвременно изкуство в португалската столица. Повече за събитието майка ARCOmadrid четете тук.

За четири дни Лисабон ще се превърне в един от най-атрактивните и интересни центрове на изкуството и културата в Европа, с участието на галерии, художници, колекционери, куратори и други професионалисти, институции, музеи и арт центрове. В дълбочина ще бъде представена португалската художествена сцена  в широк диалог с испанското и европейското изкуство, както и селекция от африкански художници.

ARCOlisboa 2022 ще приветства участието на 61 галерии от 12 държави. Гръбнакът на панаира, общата програма, ще бъде съставен от 42 галерии от 6 държави, избрани от организационния комитет. Някои ще участват за първи път, включително Елвира Гонсалес; Galería 111, Galería de las Misiones, Heinrich Ehrhardt, Rosa Santos, както и австрийските галерии Lukas Feichtner Galerie и Zeller Van Almsick. Към тях ще се присъединят и други реномирани галерии, които отново се доверяват на панаира, като Cristina Guerra Contemporary Art, Fernando Santos, Pedro Cera, Pedro Oliveira, Vera Cortês и други от различни страни.

Както обикновено, ARCOlisboa акцентира върху нови галерии, които заради краткото си съществуване или заради това, че са нови на португалската сцена, представят интересни предложения. По този начин, чрез секцията Opening Lisboa панаирът ще предостави пространство за разглеждане на 11 галерии, участващи за първият път.

Програмата "Africa em Foco" отново ще се фокусира върху изследването на съвременното изкуство от африканския континент и ще включва 8 галерии. Тя ще включва представители от Уганда - Afriart Gallery, Мозамбик -Arte De Gema, Южна Африка - Everard Read, Ангола - Movart, както и френската - Gallery 193.

ArtsLibris отново ще присъства - специално пространствоза публикации на художници, фотокниги и дигитални публикации.

Най-новите институционални практики ще бъдат включени в основните оси на дискурсите на известния форум ARCOlisboa, в който ще се обсъждат теми от непосредственото настояще, включително връзката между NFT и изкуството.

Още от първото си издание ARCOlisboa промотира и седмицата на изкуството. Съвместно с основните местни художествени институции, тя ще предложи културна програма успоредно с панаира, насочена към национални и международни гости, която включва откривания и посещения на частни изложби и колекции, в допълнение към други събития.

 

ARCOlisboa ще проведе и онлайн издание от 13 май, което ще позволи достъп до съдържание чрез платформата ARCO E-XHIBITIONS, достъпна на уебсайта на ARCOlisboa.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!