НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Милиардерът и колекционер Николас Бергрюен купи историческа сграда във Венеция (08.04.2022)
 Роденият в Париж колекционер Николас Берггрюен придоби втора историческа сграда във Венеция - Палацо Диедо в квартал Канарегио, която ще бъде превърната в изложбено пространство и художествена резиденция като част от нов проект под името "Berggruen Arts & Culture".

Първият резидент ще бъде американският художник Стърлинг Руби. Той ще създаде "дългосрочна инсталация", която ще бъде изложена до официалното откриване на палата след ремонта през 2024 г.

„За да насърчи развитието на изкуствата във Венеция, под егидата на Berggruen Arts & Culture, Палацо Диедо ще бъде домакин на различни изложби, отчасти от собствената колекция на Николас Бергрюен, както и конференции и резидентна програма за художници“, гласи съобщението за пресата. Наред с други, колекцията Бергрюен включва произведения на такива автори като Джейсън Роуд и Урс Фишер.

Миналата година Николас Берггрюен закупи причудливата Casa dei Tre Oci (на италиански „къща с три очи“) на остров Джудека, дом на европейския клон на неговата изследователска инициатива - института "Berggruen". Тази забележителна къща е закупена от Венецианската фондация за института "Berggruen" от благотворителната фондация "Nicolas Berggruen". Сега колекционерът се сдоби с триетажния дворец Диедо, построен в началото на 1700-те от архитекта Андреа Тирали за семейство Диедо и украсен със стенописи от художници като Франческо Фонтебасо и Костантино Чедини. От 1888 г. сградата е собственост на общинските власти на Венеция. Цената на придобиването не бе оповестена.

„Очакваме с нетърпение да видим художници от града и целия свят в Palazzo Diedo, които ще създават нови произведения и ще реализират нови идеи, връщайки Венеция към статута й на един от основните центрове на художественото творчество“, се казва в прессъобщението. Марио Кодонято, бивш главен уредник на Мадре, музея за модерно изкуство Donnaregina в Неапол и директор на фондация Anish Kapoor във Венеция, е назначен за художествен директор на "Berggruen Arts & Culture".

Първата част от „Проект в четири действия“ на Стерлинг Руби ще бъде релеф пред фасадата на Палацо Диедо, който ще бъде изложен на биеналето във Венеция до ноември. „След началото на строителните работи Руби ще направи две инсталации, едната от които ще остане до края на 2022 г., а втората до края на пролетта на 2023 г. Те ще се развиват с напредването на ремонта“, обещават от "Berggruen Arts & Culture". Последната част ще включва самата резиденция, което ще доведе до изложба в Палацо Диедо като част от програмата, посветена на официалното й откриване през пролетта на 2024 г.

„Тъй като сградата ще се ремонтира през следващите няколко години, инсталацията, която замислих, ще се променя с нея, отразявайки и в същото време анализирайки какво е да преосмислиш сграда с толкова богата история и в пряк физически смисъл, черпейки от художествените и занаятчийски традиции, които съставляват толкова важна част от Венеция“, пише художникът.

Николас Берггрюен
Николас Берггрюен
Палацо Диедо
Палацо Диедо
Casa dei Tre Oci (на италиански „къща с три очи“)
Casa dei Tre Oci (на италиански „къща с три очи“)
Стерлинг Руби
Стерлинг Руби
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!