НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Бившата принцеса на Япония работи в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк (15.04.2022)
 Шест месеца след като се премести в Ню Йорк, бившата японска принцеса Мако Комуро си намери работа в Музея на изкуствата Метрополитън. 30-годишната дъщеря на престолонаследника принц Фумихито се отказа от кралския си статут, когато се омъжи за обикновения си любим от колежа Кей Комуро през октомври 2021 г., като скоро след това се премести в Щатите. Сега изглежда, че Мако е намерила опора в мегаполиса с творческа кариера.

Мако е проявявала интерес през целия си живот към историята на изкуството и кураторството. Преди брака си тя получава диплома по изкуство и културно наследство от Международния християнски университет в Токио и магистърска степен по от Университета в Лестър. Работила е и като изследовател в Университетския музей в Токийския университет, като същевременно изпълнявала кралските си задължения.

30-годишната Мако Комуро работи в отдела за азиатско изкуство на емблематичния музей, като помага за съставянето на изложба от картини, вдъхновени от живота на монах от 13-ти век, който въвежда будизма в Япония, според Japan Times. Въпреки че в момента тя работи като неплатен доброволец в The Met, това е обещаващо начало за нейния не-кралски живот.

Като принцеса от японското императорско семейство, тя няма право да се омъжи за обикновен човек, без да се откаже от титлата си. След като младата двойка се ожени, Мако отказа еднократно плащане от 1,35 милиона долара, което традиционно се дава на напускащите семейството кралски особи.

Въпреки това трудно начало, изглежда, че и двамата партньори процъфтяват в новата обстановка. На Мако се приписва съдействието за неотдавнашната изложба на картини и свитъци в азиатската колекция от изкуство на Met. Междувременно съпругът й работи в местна адвокатска кантора, докато учи, за да издържи адвокатския изпит.

„Тя е квалифицирана и вероятно борави внимателно с произведенията от колекцията. Като цяло това е работа, която изисква голяма подготовка и често означава прекарване на много време в библиотеката“, каза бивш куратор на Met.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!