НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Папският портрет на Бейкън търси втори шанс на пазара (21.04.2022)
 На 19 май 2022 г. Сотбис Ню Йорк ще предложи картината на Франсис Бейкън „Етюд на Червения папа 1962, 2-ра версия 1971“, която се завръща на пазара след неуспешната му продажба преди пет години.

Последният път, когато „Етюд на Червения папа 1962, 2-ра версия 1971“ излиза на пазара (Кристис, Лондон, октомври 2017 г.) е с най-високата прогнозна цена за предварителна продажба, давана някога на произведение на изкуството на търг в Европа - между 60 милиона и 80 милиона британски лири. Вероятно водени от изключително силния пазар на изкуство (няколко седмици по-късно „Салватор Мунди“, приписван на Леонардо, ще постигне най-високата цена, плащана някога за произведение на изкуството), от нарастващия интерес към Бейкън на търгове (четири години по-рано неговите „Три изследвания на Лусиан Фройд“ са продадени на търг за рекордните тогава 142 милиона долара) и вероятно вдъхновени от успешния прецедент на друг папски портрет от Бейкън, „Етюдът от Невинен Х“, продаден през 2007 г. за 52,7 милиона долара, тогава рекорд за творба на Бейкън от Кристис създават големи очаквания за творбата.

Но въпреки очакванията, творбата не успя да покрие минималната искана цена, което беше може би най-голямото разочарование на пазара на изкуство за година, пълна с успехи.

Сега произведението променя аукционната къща и града и се завръща на пазара с много по-консервативна оценка за предварителна продажба (между 40 милиона и 60 милиона долара, малко над половината от 2017 г.). Описана от Сотбис като „шедьовър и триумфален край на признатите папски портрети на художника“, картината включва две от повтарящите се музи в кариерата на Бейкън – папата и Джордж Дайър – но обективно погледнато, това е по-малко значима творба от гореспоменатото „Етюдът от Невинен Х”, рисувана през 1962 г.

Миналия ноември Филипс продаде на търг в Ню Йорк друг папски портрет от Бейкън за 33 милиона долара, малко под очакванията. Преди месец и половина "Триптих 1986-7" - един от последните триптихи, създадени от Франсис Бейкън - беше продаден в Кристис за 35 милиона паунда, най-консервативната му предварителна оценка.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!