НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Любен Зидаров ще бъде удостоен с „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия (29.04.2022)
 На 4 май 2022 г. от 16:00 часа в Галерия „Академия“ ще се проведе тържествено заседание на Академичния съвет на НХА, на което изключителният художник и илюстратор с неспирен творчески заряд Любен Зидаров ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия.

Роден през 1923 г., Любен Зидаров завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите три десетилетия той работи предимно в областта на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Една малка част са добилите широка популярност илюстрации към Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, Островът на съкровищата, Чичо Томовата колиба, Граф Монте Кристо, Том Сойер, Хъклебери Фин, Принцът и просякът, Хофмановите разкази, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други. Той е автор на едни от първите бъргарски комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“. Освен настоящ доайен, не без основание Любен Зидаров е смятан и за създател на модерното течение на илюстрацията в България, освен това в момента, той реално е най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

От края на 70те години Любен Зидаров преоткрива за себе си маслената живопис и акварела, които се превръщат във значителната втора половина на неговото творчество. Започната с емблематичната изложба „Автопортрети“ в СБХ, Любен Зидаров изнамира своя уникална и непрекъсното развивана „сатирична“ линия в живописта в забавни тематични линии, като „магарешка“, „селска“, „градска“, „морска“, „политическа“ и пр.

Тържественото събитие ще се състои в рамките и на фона на ретроспективната изложба на Любен Зидаров в галерия „Академия“, на ул. Шипка 1, назована „Отсечки“. Експозицията, която ще бъде открита за публиката от 30 април до 10 май 2022 г., показва произведения, създавани в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния тексил (напр. монументалният стенен килим „Моят град“ от колекцията на Националната галерия). Част от творбите от ателието на художника се показват за първи път, а редица други са рисувани в последните месеци, дори седмици преди изложбата.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!