НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Уолтър Сикерт: човекът, митът, (тъмната) легенда (29.04.2022)
От 28 април до 18 септември 2022 г. Тейт Британия представя най-голямата ретроспектива на художника Уолтър Сикерт (1860-1942) през последните 30 години.

Роден в Германия, но израснал в Обединеното кралство, Уолтър Сикерт е един от тези художници със стил, който може трудно да бъде класифициран - повлиян както от реализма, така и от импресионизма, които често се групират под донякъде подвеждащия етикет „постимпресионизъм“. Въпреки това, артистичните постижения на Сикерт са замъглени през последните десетилетия от хипотезата (защитавана между другото и от писателката Патриша Корнуел), че Уолтър Сикерт е (не)известният Джак Изкормвача, хипотеза, основана на личния интерес на художника към фигурата на известния сериен убиец.

Отвъд тази мрачна легенда, многообширната ретроспектива в Тейт Британия включва повече от 150 творби на художника, включително 10 негови автопортрета. Един от любимите сюжети на Сикерт - музикалната зала е на ключов фокус в изложбата. Според прессъобщение от Тейт Британия, въпреки че предметите на сцените в музикалнаа зала на Сикерт „се смятат за неподходящи от голяма част от британския свят на изкуството по това време, те са се вдъхновявали от темите на известни френски артисти като Едуард Мане и балетните сюжети на Едгар Дега, близък приятел и носител на ключово влияние върху Сикерт, след като се срещат в Париж през 1880-те“.

Освен това изложбата ще бъде първата, която изследва въздействието на друго ключово влияние върху Сикерт, от времето, когато работи като асистент в студиото на известния американски художник Джеймс Абът Макнийл Уистлър. Картини на двамата художници, включително "Магазин" 1884-1890 на Уистлър  и "Магазин в Диеп" на Сикерт 1886-1888, ще бъдат събрани заедно, както и портретът от Уистлър на самия Сикерт от 1895 г., за да разкрят как младият художник е вдъхновен от атмосферния тонален стил на своя ментор и градските субекти. Изложбата ще разгледа как Сикерт създава серия от произведения, които експериментират с това как променящата се светлина трансформира фасадите на известни сгради в някои от любимите му градове, включително Диеп и Венеция.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!