НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Във Военноисторическия музей откриват изложба, посветена на ордените за храброст (06.05.2022)
 Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Това информират от културната институция на своята интернет страница.Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си и за външната експозиция.

Специално за Деня на храбростта и българската армия от Националния военноисторическия музей са подготвили специална изложба за посетителите. Изложбата, озаглавена „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст”, е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България - орденът за храброст, чиито празник става и празник на aрмията.

„Едно отличие, което е и много силно свързано със самия празник на българската армия. Защото след отпадането на 27-и ноември като празник на победите,празникът на ордена за храброст- 6-и май се превръща, бавно но сигурно и в празника на българската армия. Това, което показваме е самото отличие във всички негови степени и с голямо разнообразие от емисиите, в които то съществува, с любопитни препратки към негови изображения върху оръжие и върху други предмети и например табакери”, заяви доц. Соня Пенкова, директор на НВИМ.

Една от изложените табакери е тази на принц Кирил Преславски, с вграден в нея орден за храброст, четвърта степен. Сред любопитните експонати са пиката на Самарското знаме, както и личната шпага на Цар Борис Трети, отново с вграден орден за храброст -четвърта степен, който като престолонаследник, той получава при раждането си по право.

„Шпагата е също един от уникатите, които показваме. Уникат не само, защото е индивидуално производство за Цар Борис трети, но и защото в нея е вграден ордена за храброст. Тя е любопитна и със самия подпис, който е инкрустиран върху нея на монарха. Наистина е едно уникално произведение, не само на оръжейната промишленост, но и на ювелирното изкуство”, посочва доцент Пенкова.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!