НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Радост за окото ми“: Нова изложба на Сезан в Лондон и Чикаго включва натюрморт, някога притежаван и обичан от Гоген (06.05.2022)
„Ретроспектива на Пол Сезан‘, която се открива в Чикаго и след това в Лондон, ще бъде най-голямата монографична изложба на художника от 90-те години на миналия век. Двете места са Art Institute of Chicago (15 май – 5 септември) и Tate Modern (5 октомври – 12 март 2023 г.). Тя е сред най-очакваните арт събития за тази година.

Представянето на Сезан в Чикаго включва 90 маслени картини, 40 акварела и два скицника, с малко по-малка селекция в Лондон. Изложбите на Сезан ще бъдат открити с автопортрет от около 1875 г., зает от Musée d’Orsay в Париж. Кураторският екип се фокусира върху най-добрите творби на Сезан, за да разкаже историята на развитието на неговото изкуство.

Сред ключовите заети картини ще бъде „The Bather“ (около 1885 г.), идваща от Нюйоркския музей за модерно изкуство (MoMA). Картината наскоро беше проучена и консервирана за изложбата (подкрепена от Bank of America) и бе открито, че Сезан работи от снимка на мускулест млад къпещ се, който е негов модел.

Акварелът на Сезан „Натюрморт с тенджера за мляко, пъпеш и захарница“ (1900-06) е предоставен назаем от анонимен европейски частен колекционер. Някога собственост на американския производител на автомобили Едсел Форд, той бе продаден през Кристис през 2020 г. за 29 милиона долара, огромна сума за произведение на хартия.

Отдадени назаем изненадващо  са и палитрата на Сезан и кутия с акварелни бои. Те са закупени преди четири години от правнука на художника Филип Сезан. Те са придобити от Musée Granet в родния град на художника - Екс ан Прованс.

Изложбите и каталогът в Чикаго и Лондон също ще подчертаят влиянието, което Сезан е имал върху своите съвременници и художници от 20-ти век. Един особено поразителен пример е неговият „Натюрморт с плодово ястие“ (1879-80), също назаем от MoMA. Някога е била собственост на Пол Гоген, който го описва като „изключителна перла, радост окото ми“.

Гоген включва картината на фона на „Жена пред натюрморт“ от Сезан (1890), сега в колекцията на Института по изкуствата в Чикаго. Двойката снимки на двамата художници ще бъдат показани една до друга в Чикаго. Тейт са решили да представят само произведения на Сезан. Но „Натюрморт с плодово ястие“ на художника ще бъде показан за първи път в Лондон, заедно с още 20 произведения на Сезан, които никога не са били изложени в Обединеното кралство.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!