НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откраднат римски бюст, закупен от магазин втора употреба в Тексас за 34,99 долара, ще бъде върнат в Германия (06.05.2022)
Мраморната скулптура от първи век, вероятно открадната от съюзнически войник по време на Втората световна война, ще бъде изложена в Музея на изкуствата в Сан Антонио, преди да бъде репатрирана в Бавария.

Лора Йънг е собственик на магазин за винтидж стоки в Остин, Тексас, която през 2018 г. влиза в местния магазин Goodwill /благотворителен магазин/ в търсене на предмети за препродажба и купува за 34,99 долара това, което ще се окаже, че е рядък и изключително ценен резбован бюст, за който се смята, че изобразява древния римски командир Друз Германик. Последващо проучване на експерт от Сотбис установява, че творбата е датирана от първи век преди н.е. и за последно е известно, че е част от музейна колекция в баварски град в Германия.

„Намирала съм много интересни неща в Goodwill в миналото“, казва Йънг, отбелязвайки китайска картина, която е купила там на безценица и по-късно е продадена в Кристис  за 63 000 долара. Бюстът беше „на пода, под маса. Изглеждаше доста мръсен, доста стар“ и мислейки, че някой може да го купи за градинска статуя, тя го купува и моли някакъв човек, който работи там, да го занесе до колата й, където го закрепя с предпазен колан.

Четири години по-късно Йънг връща бюста в Германия, по-специално на Баварската администрация на държавните дворци, градини и езера (или Bayerische Verwaltung der staatlichen Schlösser, Gärten und Seen). Когато се изложи отново, името й ще бъде споменато на табела.

Преди скулптурата да се върне в Германия, тя ще може да бъде видяна през следващата година в Музея на изкуствата в Сан Антонио, който разполага с колекция от древноримско изкуство и е помогнал за връщането на бюста в Бавария.

Бюстът на Друз Германик (38-9 г. пр. н. е.), носи името Нерон Клавдий или Друз Стари, който печели слава от успешна военна кампания, по време на която отнема германска земя за Римската империя, но умира млад от наранявания, получени от падане от коня му, е откраднат в края на Втората световна война от територията на Помпеянум, копие на римска вила от средата на 19ти век, построена в Ашафенбург от баварския крал Лудвиг I (1786-1868), запален колекционер на италианско изкуство и антики .

Как скулптурата е преминала от Италия в Бавария, вероятно през 19 век, не е предмет на спор. Как бюстът е пропътувал от Германия до САЩ (малко е тежък за раницата на обикновения войник) и се е озовал в магазин Goodwill в Тексас, не е известно, но това, което е ясно е, че бюстът е взет незаконно. „Goodwill не извършва надлежна проучване“, казва Йънг. „Те просто имат врата отзад, където оставяш нещата и след това си тръгваш.

Лейла Аминедоле, адвокат от Ню Йорк, специализирана в художествено право и с която Йънг се свърза след Сотбис, където се опитва да го продаде, я информира за миналото на бюста и че той не може да бъде продаден законно. „Законът на САЩ не признава прехвърлянето на собственост, когато става дума за кражба“, казва Аминедоле. „Посъветвах Лора да не го продава нито публично, нито на частно, тоест на черния пазар. Тя рискува скъпи съдебни битки или наказателни глоби, ако опита."

Аминедоле, която представлява Йънг от края на 2018 г., се свързваа с баварските власти относно бюста, преговаря с  правителствената агенция да покрие и разходите за съхранение, застраховка, опаковане и изпращане на скулптурата обратно в Германия, както и да предостави хонорар за за своя клиент за откриването на статуята и да позволи на музея на Сан Антонио да изложи произведението. Окончателно споразумение бе постигнато в края на 2021 г., като правителството на Бавария подписа последните документи миналата седмица.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!