НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мерилин на Анди Уорхол се продаде за 195 милиона долара в исторически търг (13.05.2022)
 Колекцията на Томас и Дорис Аман включва забележителна селекция от съвременно изкуство, включително художници като Сай Туомбли и Алберто Джакомети, но всички погледи са насочени към едно произведение. С предварителна оценка около 200 милиона долара то беше определено да счупи всички аукционни рекорди за картина от 20-ти век: „Shot Sage Blue Marilyn“ на Анди Уорхол, едно от четирите му платна, показващи емблематичния образ на Мерилин Монро – това „красиво дете“ – от рекламния плакат за филма „Ниагара”. Повече прочетете тук.

С един умен ход Кристис реши, че Мерилин ще бъде последният лот, предложен на търга, като по този начин предотврати пренебрегването на останалите произведения. Водещият търга Юси Пилкканен, започна чудесно, като презентира една от картините на Майк Бидло, която беше продадена за 1,26 милиона долара и „Четиринадесетте станции, № 1“ на Франсиско Клементе, която получи 1,86 милиона долара, и в двата случая около 15 пъти повече от най-оптимистичната им предварителна оценка. Още по-поразителен беше случаят с „I Wasn’t Sorry“ на Ан Крейвън, която беше продадена за 680 400 долара при предварителна оценка между 20 000 и 30 000 долара. Тези изненадващо високи цени за художници, творили през последните десетилетия, напомнят повече за неотдавнашните търгове за съвременно изкуство в Хонконг, отколкото за обикновено по-предвидимите продажби в Ню Йорк.

„Venere Sopra Gaeta“ на Сай Тумболи бе продадена за 17 милиона долара, в съответствие с предварителната оценка. Неозаглавена абстракция на Робърт Райман беше продадена за 20,1 милиона долара, малко над нейната оценка. Като пролог към Мерилин, „Цветята“ (друга картина на Анди Уорхол, също рисувана през 1964 г.), спечели 15,8 милиона долара, недалеч от най-консервативната си оценка преди продажбата.

Големият момент настъпи, когато „Shot Sage Blue Marilyn“ на Анди Уорхол, която бе поставена зад Пилкканен по време на търга като напомняне за това, което предстои, най-накрая беше представена. Търгът започна от 100 милиона долара и бързо се изкачи до 170 милиона долара, повишавайки перспективата да надхвърли предварителната оценка. Но изненадващо, не се получи по-висока оферта въпреки най-добрите усилия на Пилкканен да привлече интерес. Като се пресметнат комисионните, крайната продажна цена е 195 милиона долара, което обективно погледнато е успех, тъй като това е аукционен рекорд за картина от 20-ти век. Въпреки това, и може би поради огромните очаквания, генерирани преди търга, имаше известен вкус на разочарование.

Любопитен коментар е, че колкото и абсурдно да звучи изглежда, „оранжевите“ и „червени“ версии на Мерилин са много по-привлекателни за пазара от тези със син (и разбира се сив) фон. „Shot Orange Мерилин” беше продадена тайно без търг, за повече от 200 милиона долара през 2018 г.

.
.
.
.
„I Wasn’t Sorry“ на Ан Крейвън
„I Wasn’t Sorry“ на Ан Крейвън
„Четиринадесетте станции, № 1“ на Франсиско Клементе
„Четиринадесетте станции, № 1“ на Франсиско Клементе
„Shot Orange Мерилин”
„Shot Orange Мерилин”
„Venere Sopra Gaeta“ на Сай Тумболи
„Venere Sopra Gaeta“ на Сай Тумболи
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!