НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Европейска нощ на музеите 2022 в България (13.05.2022)
 Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община представят „Европейска нощ на музеите – София 2022“ тази събота 14 май, 2022 г.

Сменете посоката: сами, в двойка, с приятели или със семейството,новоти издание на Европейската нощ на музеите ще ви отведе на приключение във времето, пространството и въображението. Повече от 45 музеи и галерии ви посрещат с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви.

По повод събитието, Френският институт в България представя документалния филм „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“. Заснета специално за киното, тази нощна, режисирана и озвучена обиколка на изложбата на Леонардо да Винчи, в празните без посетители зали на Лувъра, е в компанията на нейните двама куратори Венсан Дельовен и Луи Франк. Техните разкази дават възможност за по-доброто разбиране на светогледа и артистичната практика на Леонардо.

Сред останалите акценти са изложбите на Националната галерия/ Квадрат 500  “Неотложни теми. Украинско експериментално филмово и видео изкуство”; Николай Миланов – „Пандемониум“ (фотографски портрети); „Да си различен е привилегия“ (керамика на деца и младежи с аутизъм)- пред зала 21; Bilos – „Plethos/Множество“ (проект „Стената“ в атриума) – програма на DJ от 20.00 до 22.00 часа в атриума.

Музеите на Българската академия на науките (БАН) също ще участват в инициативата. В аулата на Националния антропологичен музей ще бъде представен цикъл от научно-популярни беседи, посветени на интересни и социално значими антропологични и медицински проблеми. Учени ще извършват измервания за определяне на антропологичен тип и плоскостъпие при деца. За гостите ще се организират беседи в обновената постоянна експозиция на Националния антропологичен музей.

В "Европейска нощ на музеите" Националният природонаучен музей предлага свободен достъп до експозицията си от 18:00 до 23:30 часа. Постоянната изложба представя биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и проби от Луната и метеоритни проби от Марс.

Артистите от екипа на “36 маймуни” канят “В малкия голям свят на прилепите” – временна изложба във фоайето на музея. Проектът разказва за хипотезите, които пътешественичката и изследовател на прилепите Антония Хубанчева в момента доказва с експериментите си в областта на сензорната екология. Оригинални кадри от изследователските записи са заснети в станцията за изследване на прилепи „Бьорн Симерс“ в село Табачка.

Националният етнографски музей ще участва в "Европейска нощ на музеите" с изложбите „Пътят до трапезата” и „Времена и хора – живите традиции на България”. От 20:00 ч. е предвидена прожекция на филма „От „Къщата с куклите” до жълтите павета”.

Пълна програма на събитието можете да откриете на сайта на френския институт: www.institutfrancais.bg

Музеите от цял свят отбелязват своя международен ден на 18-и май. От 2005 година той придобива едни нови измерения с инициативата „Нощ в музея”. Идеята е музеите да популяризират своята дейност, чрез различни прояви и с помощта на свои сродни културни организации, партньори и сътрудници. Така все повече хора могат да се докоснат до музейните пространства.

Тази година Европейската нощ на музеите ще се осъществи на 14 май (събота), с богата програма не само в София, но и Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора, Търговище и много други градове.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!