НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ИВАН НИНОВ представя „ПОЧТИ АКВАРЕЛНО“ (13.05.2022)

От 12 до 24 май, 2022г. галерия Depoo представя една емоционална изложба на Иван Нинов, съчетаваща творби от различни периоди и техники.

Иван Нинов е познат като един от най-големите графици на нашето време. Забалежителни са неговите композиции в черно и бяло, в които художникът с много сила и духовна енергия създава мощна предметност на формата, изградена с прецизна и категорична линия.


Галерия Депо представя графикът Иван Нинов със серия от натюрморти изпълнени в техниката на акварела. „Почти акварелно“ показва познатият-непознат свят на художника наситен с „почти цветни графики“. В творбите му няма да открием класическата техника на акварела, при тях водеща е самата форма или по-скоро нейното плътно, модулиране и разполагане в пространството. Със средствата на акварела авторът по един забележителен начин овладява пространството и пресъздава материята, като използва изчистен и лаконичен пластичен език.

С нюансите на своята емоционалност, Иван Нинов създава внушения и изгражда хармония на базата на черното и бялото.

Иван Нинов получава наградата на Община Бургас за акварела си „Мъртва природа“ на Националната изложба Акварел на името на Ненко Токмакчиев в Бургас през март 2022 г.

Диана Драганова-Щир


ИВАН НИНОВ е роден на 19 август 1946 г. в с. Цонево, област Варна, България. Живее и работи в София.

В 1965 г. завършва Художествената гимназия в София. От 1969 участва в младежки и общи художествени изложби, като първата му самостоятелна е през 1973 г.
Негови творби са включвани в международни биеналета и представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина: Белград, Будапеща, Ибиза, Канагава, Краков, Лодз, Любляна. Токио, Ужице и др. Самостоятелни независими изложби има през 1981 и 1996 в Прага, 1981 и 1997 в Братислава, 1991 в Мюнхен, 1997 във Виена - Дом Витгенщайн, 2014 в Лондон, 2017 в Будапеща, 2019 в Ниш - Галерия 55.

Творби на Иван Нинов са притежание на Националната художествена галерия, Софийската художествена галерия, градските галерии на Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и други градове, на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, в Колекцията "Лудвиг" в Кьолн, галерии в Краков, и Канагава /Япония/, както и в много частни колекции.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!