НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Националната художествена галерия отбелязва 140-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора с две изложби (20.05.2022)
 "Образът на Майстора" и "Майстора и "Родно изкуство" - съответно в "Квадрат 500" и в "Двореца" ще могат да бъдат видяни там до 28 август.

"Образът на Майстора" представя серия от автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети на художника от неговите съвременници Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мървичка, Асен Василев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров и др. Част от експозицията са и документални снимкови и филмови материали, някои от които не са показвани досега пред публика.

"Събрани на едно място, автопортретите на Майстора биха представлявали психограма на тази прикрита и болезнена душа. Те бележат, по думите на Васил Стоилов, "стълбите, по които се е изкачвал и от които неведнъж се е сгромолясвал", казват организаторите.

Изложбата в Двореца поставя творчеството на Майстора в контекста на художниците и идеите на неформалното движение "Родно изкуство" от 1920-те и 1930-те години, което, според Кирил Кръстев, "със своята метафорична поетика и декоративна естетика се отделя като един от най-самобитните, оригинални, интересни и привлекателни периоди и фази в изобразителното ни изкуство".

Чрез паралели, съпоставки, подчертаване на общи идеи и силни индивидуалности, картините на Майстора намират своето място сред творбите на Иван Милев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Захариев, Иван Пенков, Васил Стоилов, Иван Лазаров и др.

Така се очертават жалоните на едно от най-мощните движения в българската култура от първата половина на ХХ век, в основата на което е творчеството и личността на Владимир Димитров - Майстора.

Куратор на изложбите е Иво Милев, работил заедно с асистент-куратор д-р Таня Станева и с активното съдействие на Лабораторията по консервация и реставрация и техническия екип на НХГ.

Събитията се осъществяват под патронажа на президента на Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерство на културата. За осъществяването им партньори на Националната галерия са повече от 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери от страната.

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на изложбата "Образът на Майстора", днес, от 18:00 часа, в "Квадрат 500". На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!