НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Рисунка на Микеланджело се продаде за 23 милиона евро (20.05.2022)
 Кристис продаде на търг в Париж рисунка, създадена от Микеланджело в младостта му, за 23 милиона евро, респектираща цена, макар и под очакванията.

Дефинирана от Кристис като „първата гола фигура на Микеланджело“, творбата, идваща от частна френска колекция, е копие, направено от младия тогава Микеланджело на фреска от майстора на кватроченто Мазачо. Кристис очакваха, че рисунката може да струва около 30 милиона евро, но крайният резултат, включително комисионните за продажба, беше 23 162 000 евро. Въпреки че е трудно да се опише този резултат като провал, той е донякъде разочароващ с оглед на последните многомилионни продажби на модерни и съвременни произведения на изкуството.

Макар тази рисунка далеч да не е шедьовър на „Божествения“ Микеланджело, тя е важен графичен документ за обучението на един от най-значимите художници в историята на световното изкуство, чиито произведения много рядко се появяват на пазара.

„Гол мъж (по Мазачо) и две фигури зад него“ е първата рисунка на Микеланджело, излязла на търг през 2011 г., когато двустранната творба е продадена на търг в Кристис за 3,2 милиона британски лири, тогава изненадващо ниска цена, за която някои специалисти обвиняват състоянието на рисунката. Преди това две рисунки на италианския майстор са продадени на впечатляващи цени, които изглежда подкрепят оценката, дадена от Кристис. „Възкръсналият Христос“ спечели 8,1 милиона паунда през 2000 г., а „Изследване на опечалена жена“ спечели 6 милиона паунда през следващата година. Последното произведение появило се на пазара след това беше продадено на музея Гети за непубликувана цена през 2017 г.

В общия търг на рисунки на стари майстори, организиран от Кристис, две рисунки на Бартоломе Естебан Мурило далеч надхвърлиха предварителните им оценки, включително „Етюд на седнал мъж“, който беше продаден за 73 080 евро, три пъти над най-оптимистичната оценка преди продажба.

.
.
.
.
„Етюд на седнал мъж“, Бартоломе Естебан Мурило
„Етюд на седнал мъж“, Бартоломе Естебан Мурило
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!