НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съвременното изкуство в Сотбис донесе традиционно добри резултати (27.05.2022)
 Сотбис постигна общо 283 милиона долара на своите търгове за съвременно изкуство на 19 май 2022 г. в Ню Йорк, водени от творби на съвременни художници.

 Вечерният търг

„Търгът, посветен на авангардни художници, започна по отличен начин и реализира общо 72,9 милиона долара. Суперзвездата Анна Уейант видя нейната „Падаща жена“ (2020) да се продава за 1,6 милиона долара, повече от 10 пъти от най-консервативната прогнозна оценка за продажба. Очакванията надхвърли и „Night Fell Upon Us Up On Us“ на Кристина Куорлс (2019), която беше продадена за 4,5 милиона долара. Чудесен резултат за страхотно произведение на изкуството.

“Birmingham” (2012)“ - малък женски бюст от Саймън Лий, бе продаден за 2,1 милиона долара, повече от 10 пъти от най-оптимистичната прогноза преди продажбата. „Специален гост“ (2019), ефирна абстракция от Луси Бул, постигна 907 000 долара, повече от 11 пъти от най-оптимистичната прогнозна продажна цена.

Произведението с най-висока предварителна оценка, „Beauty Examined“ от Кери Джеймс Маршал, също надмина очакванията, постигайки 13,5 милиона долара при предварителна оценка между 8 и 12 милиона долара. Матю Уонг е художник, чиито произведения нараснаха ценово значително след смъртта му през 2019 г., така че не е напълно изненадващо, че „Нощният пазач“ (2018), чиято енергична четка напомня късните творби на Винсент ван Гог, спечели 5,9 милиона долара , доста над предварителната му оценка между 1,5 милиона и 2 милиона долара. И говорейки за Ван Гог, „Дегенеративно изкуство“ на Адриан Гени, базиран на прочут автопортрет от холандския майстор, спечели 9,3 милиона долара, отговаряйки на очакванията, които в началото изглеждаха доста оптимистични.

 

Част 2: Вечерен търг за съвременно изкуство

За разлика от инерцията на предишния търг, този търг, посветен на следвоенното и съвременното изкуство, се оказа по-спокоен, въпреки че не беше и провал с общо 210,5 милиона долара от продажби. За това помогнаха резултатите, получени от двете произведения с най-висока предварителна оценка. “Study of Red Pope 1962, 2nd Version 1971” на Франсис Бейкън беше продадено за 46,3 милиона долара, което едва надмина най-консервативната му предварителна оценка. Произведението се завърна на пазара, след като бе предложено в Кристис в Лондон през октомври 2017 г., когато носеше най-високата прогнозна оценка за продажба, давана някога на произведение на изкуството на търг в Европа - между 60 милиона и 80 милиона британски лири, при което не успя намери купувач.

„Untitled“, една от типичните „калиграфски абстракции“ на Сай Туомбли бе продадена за 38 милиона долара – доста под предварителната му оценка от между 40 милиона и 60 милиона долара. Сотбис може би са се надявали да повторят успеха на „Untitled (New York City)“, друга картина от „Blackboard paintings“ на Туомбли, продадена през 2015 г. за 70,5 милиона долара, но истината е, че колкото и трудно да е да се оцени работата на толкова специфичен художник като Туомбли, картината, продадена през 2015 г., е много по-значима от тази, предложена на търга.

Сред успехите на търга са „Dresdner Frauen – Besuch aus Prag“, монументален бюст, създаден през 1990 г. от Георг Базелиц, който спечели 11,2 милиона долара, почти три пъти повече от най-оптимистичната прогнозна оценка преди продажбата.

„Падаща жена“, Анна Уейант
„Падаща жена“, Анна Уейант
„Night Fell Upon Us Up On Us“, Кристина Куорлс
„Night Fell Upon Us Up On Us“, Кристина Куорлс
“Birmingham” (2012)“, Саймън Лий
“Birmingham” (2012)“, Саймън Лий
„Специален гост“ (2019), Луси Бул
„Специален гост“ (2019), Луси Бул
„Beauty Examined“, Кери Джеймс Маршал
„Beauty Examined“, Кери Джеймс Маршал
“Study of Red Pope 1962, 2nd Version 1971”, Франсис Бейкън
“Study of Red Pope 1962, 2nd Version 1971”, Франсис Бейкън
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!