НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гауди отвътре: ретроспектива в Орсе (27.05.2022)
 Изложбата в Musée d'Orsay в Париж представя уникалните творения на великия каталунски модернист в контекста на художествения, обществен и политически живот на Барселона в началото на 19-ти и 20-ти век.

 

Антонио Гауди започва работа по Саграда Фамилия (Sagrada Familia) в Барселона на 31-годишна възраст. На 73 години, в навечерието на смъртта си няколко дни след като е блъснат от трамвай, архитектът все още работи по този проект. Това се случва през 1926 г. и още тогава фантастичната базилика с конусообразни кули и интериор, подобен на магическа пещера, е истински триумф. Към днешна дата изграждането й все още не е завършено и продължава да привлича огромни тълпи от посетители. Но Елиз Дюброй, един от уредниците на изложбата в Musee d'Orsay, посветена на каталунския архитект, припомня: „Всъщност наследството на Гауди е цял свят, то далеч не се ограничава до най-известната му творба“.

Изложбата, която продължава до 17 юли, представя уникалните творения на великия каталунски модернист в контекста на художествения и обществено-политическия живот на Барселона в началото на 19-ти и 20-ти век, когато художници и архитекти придобиват нови технически възможности (и много богати покровители) благодарение на бързото развитие на индустрията. Изложбата отвежда зрителите от периода на формиране на Гауди, през ексцентричните имения, които той строи в квартал Ешампле, до новата катедрала, която самият той нарича храм.

Изложбата показва за първи път дървени пана, украсяващи една от стаите на къщата Мила, известна още като La Pedrera („каменна кариера”). „Успяхме да ги намерим и да реконструираме интериора на цялото помещение в експозицията“, казва уредникът. „Нашата идея е хората да преминат през залата и да влязат в света на Гауди.“ Материалността на този свят се добавя от такива детайли като гипсови копия, мебели, снимки и дори късометражен филм, паказващ Салвадор Дали в Саграда Фамилия.

Това е първата голяма изложба на творби на Антони Гауди във Франция от половин век. Тя приканва зрителите да преоткрият шеметната приказна катедрала и да опознаят уникален художник, който, уважавайки историята на Каталуния, черпи вдъхновение от готическия и мавританския стил и, смесвайки ги с мотиви в стил Арт Нуво, създава уникален визуален образ.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!