НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Бившият директор на Лувъра Жан-Люк Мартинес e разследван за трафик на антики (27.05.2022)
 Бившият директор на Лувъра Жан-Люк Мартинес беше обвинен в сряда вечерта от разследващите органи в предполагаем трафик на антики от Близкия изток. Според официален правен източник, Мартинес е обвинен в „съучастие в организирана група за измами и узаконяване“ на антики, за които се твърди, че са били контрабандно внесени от Египет и закупени от Лувъра в Абу Даби. Мартинес, който е специален посланик на Франция за сътрудничество в областта на културното наследство и трябва да представя доклад на президента Еманюел Макрон относно реституциите към африканските страни, бе поставен под съдебен контрол.

Той бе задържан и интервюиран в продължение на три дни от френската служба за борба с трафика на изкуство (OCBC). Ръководителят на египетския отдел на Лувъра Винсент Рондо и Оливие Перду, известен египтолог, също бяха задържани за разпит, но бяха освободени без обвинения. Перду зааяви пред медиите, че е бил разпитван само защото Revue d’Egyptologie, на който той е редактор и работи за Дружеството на френските египтолози, „публикува научна статия през 2019 г. за историческото значение на стела, която е продадена на Лувъра в Абу Даби“. След стартирането на проекта в Абу Даби през 2007 г., придобиванията от музея на Емирствата, направени с помощта на френска експертиза, изискват одобрение от съвместна комисия, съпредседателствана от директора на Лувъра. Мартинес е директор на Лувъра от 2013 до 2021 г.

Според източник, близък до разследването, Мартинес е обвинен, че не е обърнал достатъчно внимание на съмненията, изразени от автора на статията на Revue, Марк Габолде от университета в Монпелие, относно условията за износ на стела през 1933 г. от офицер от германския флот. Въпреки това, Габолде каза, че е убеден, че „египтолозите и кураторите са били измамени от гангстери и не са били съучастници на трафикантите, а техни жертви“.

Мартинес не пожела да коментира в четвъртък, но в предишни разговори отрича да е имало неправомерни действия в управлението на придобиванията в Лувър Абу Даби. Френските министерства на културата и външните работи казват, че не могат да коментират текущо разследване, което се ръководи от независим съдия.

Обвиненията срещу Мартинес са в следствие на ареста на германско-ливанския дилър Робен Диб в Париж, който е задържан от март за участие в престъпна група за измами и пране на пари. Преди две години в Хамбург, той отрече всички обвинения в трафик на изкуство пред медиите.

През юни 2020 г. френският съдия Жан-Мишел Жантил обвини парижкия експерт и дилър Кристоф Куницки в престъпен заговор, участие в престъпна група с цел измама и пране на пари. По това време парижката централа на френската агенция за Лувъра в Абу Даби беше обискирана и бяха иззети  документи от OCBC. Според сатиричния вестник Canard enchaîné, френските следователи планират да пътуват до Ню Йорк, за да обменят информация с Матю Богданос, ръководител на отдела за трафик на антики в офиса на окръжния прокурор, който разследва групата за трафик на хора от 2013 г.

Куницки, който също отрече да е извършил неправомерни действия пред медиите е продал златен саркофаг на нюйоркския музей на изкуствата Метрополитън за 3,5 милиона евро през 2017 г., който впоследствие е конфискуван от прокурора Сайръс Ванс и върнат в Египет. Криминалните разследвания във Франция и САЩ обхващат също и Германия, Обединеното кралство и Дубай, сега се фокусират върху девет други обекта, закупени от Метрополитен и Лувъра в Абу Даби за общо над 50 милиона евро от Куницки и Диб, според източник, близък до разследването. Говорител на музея в Ню Йорк отказа да коментира подробностите, но каза, че неговите „служители са били измамени от този престъпен заговор и музеят е оказал пълно сътрудничество по време на това разследване и ще продължи да бъде така“.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!