НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Отново лондонски изглед на Моне излиза на търг (03.06.2022)
 „Обичам Лондон само през зимата. Без мъгла Лондон нямаше да e привлекателен. Мъглата му придава невероятната си величина“. Клод Моне

„Waterloo Bridge, effet de brume“ е една от поредицата от 41 картини на моста Ватерло, рисувани от Моне между 1899 и 1904 г., която се продава на търг за първи път от 1939 г., след като е била притежание на една и съща фамилия повече от 70 години. Произведението ще бъде една от звездите на търга за изкуство от 20-ти и 21-ви век на Кристис в Лондон на 28 юни и е с предварителна оценка от 24 милиона паунда (около 30 милиона долара). Повече товрбите на Моне обявени за продажба на пролетните търгове,четете тук.

Преди „Waterloo Bridge, effet de brume“, други градски пейзажи на Лондон, рисувани от Клод Моне, постигнаха отлични резултати на търгове. Последният случай е „Le Parlement, soleil couchant“, която преди по-малко от три седмици бе звездата на забележителния търг на колекцията на Анне Х. Бас, като достигна 76 милиона долара. Още по-директна препратка е „Waterloo Bridge, effet de brouillard“, картина от същата серия като тази, която ще бъде продадена на търг този месец, която Кристис продаде за 48,5 милиона долара само преди година. Преди две години и половина Сотбис продаде "Charing Cross Bridge" (1903) за 27,6 милиона долара. Друга картина, която е сравнима с тази, която Кристис ще продаде на търг на 28 юни, е „Waterloo Bridge, temps couvert“, която през 2007 г. надмина всички очаквания, като беше продадена за 17,9 милиона паунда в Кристис, далеч надхвърляйки очакванията й за предварителна оценка от 6-8 милиона паунда.

„Това е поетичен шедьовър“, каза Юси Пилкканен, глобален президент на Кристис, отбелязвайки, че сред всички творби в поредицата „Waterloo Bridge, effet de brume“ се откроява „с приказния си сутрешен светлинен ефект при изгряване на слънцето“. Кийт Гил, ръководител на отдела за импресионистично и модерно изкуство в Кристис Лондон, обясни, че „Лондон и Париж винаги са били в центъра на богат културен обмен и именно тук Моне открива несравнимата привлекателност на уникалната, постоянно променяща се среда на Лондон. Вдъхновен от това как атмосферата, светлината и архитектурата се променят за миг, той рисува забележителна серия от платна, които улавят ярката светлина през целия ден на три от забележителностите на столицата.“

.
.
Le Parlement, soleil couchant
Le Parlement, soleil couchant
Charing Cross Bridge
Charing Cross Bridge
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!