НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Огромният студиен комплекс на Анселм Кийфер и бивш дом в Южна Франция – оприличен на „човешки мравуняк“ – отваря врати за публика (03.06.2022)
 Огромният студиен комплекс на Анселм Кийфер в Баржак, Южна Франция, който е оприличен на „мравуняк с хора“ отвори врати за публиката след години на планиране. Броят на посетителите на мястото, известно като La Ribaute, ще бъде ограничен. „Целта на фондация Eschaton-Anselm Kiefer, която управлява La Ribaute, е да осигури достъп на обществеността, вместо масов туризъм, през следващите години“, казва Жан Сирен, президент на съвета на настоятелите на фондацията, и също така директор на художествената галерия Олбрайт-Нокс в Бъфало, Ню Йорк. „Посещаването на La Ribaute е свързано с много ходене; това са над 40 хектара", казва той.

През 1992 г., напускайки Германия, Кийфер придобива La Ribaute, стара фабрика за коприна в Баржак. Обектът се развива органично, включвайки сгради, външни арт инсталации, подземни камери и пететажен бетонен амфитеатър. Художникът живее на терен от 40 хектара, на 70 км северозападно от Авиньон, до 2007 г., след което се премества в ново студио в Кроаси в покрайнините на Париж.

„Има няколко арт инсталации, свързани помежду си с пътеки, както и подземни тунели, които художникът е проектирал“, казва Сирен. „Баржак продължава да бъде второстепенно студио, особено през летния сезон. Можете да сравните основата като концепция с Марфа [малък град в Тексас, превърнал се в център на изкуствата]; това е пространство за артисти, което сега е собственост на фондация, чиято цел е да го запази за потомството."

La Ribaute се разраства с повече от 60 сгради и художествени зони, известни като павилиони. „Г-н Кийфър добави своe собственo докосване към тези арт пространства; някои от тях имат скулптури, други имат картини“, казва Сирен. „През последните години той приветства художници, с които чувства близост, за да допринесат с постоянни инсталации в екосистемата на La Ribaute, като се започне с Волфганг Лайб през 2014 година. Моника Бонвичини, която е последният дарител, ще разкрие работата си през юли.“ Лори Андерсън и Вали Експорт също са предоставили творби.

Проектът отразява „транснационалния“ подход на Кийфер, казва Сирен. В изявлението на проекта се очертава как фондация Eschaton-Anselm Kiefer символизира „интереса на Кийфер към единството на Европа и постоянния обмен между културите“, като обхваща три държави: Австрия (централата на фондацията), Германия (родното място на художника) и Франция.

Входът за La Ribaute, отворен през летните месеци, струва €25, въпреки че жителите на Баржак влизат безплатно. „Г-н Кийфер беше изключително щедър към фондацията, като предостави не само основния физически актив, но и обширни финансови ресурси. Приходите от билети частично покриват нашите оперативни разходи и има обичайните пътища за набиране на средства, но всичко това зависи от щедростта на г-н Кийфер, който предоставя оперативното финансиране."

Междувременно Кийфер пое огромната Sala dello Scrutinio в Palazzo Ducale във Венеция, показвайки серия от картини, вдъхновени от италиански майстори като Тинторето и Андреа Вичентино (до 29 октомври). Огромните произведения включват цинк, олово, злато, дрехи и части от колички за пазаруване. „Надявам се творбите да намерят дом, където да останат заедно като великолепен ансамбъл“, казва Сирен. Говорителка на галерията на Кийфер казва, че бъдещето на картините в момента не е решено.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!