НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художествената галерия във Велико Търново представя изложба на Майстора и Кюстендилската изобразителна школа (03.06.2022)
 Над 50 творби на Владимир Димитров-Майстора и Кюстендилската изобразителна школа ще бъдат представени в Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново от 7 юни до 1 септември.

Изложбата "МАЙСТОРА И КЮСТЕНДИЛСКАТА ИЗОБРАЗИТЕЛНА ШКОЛА" е посветена на 140-годишнината от рождението на класика на българското художествено изкуство Владимир Димитров (1882-1960 г.).  Експозицията включва, както емблематични, така и по-рядко показвани творби на Майстора и избрани образци от колекцията на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, представящи творчеството на Стоян Венев, Мориц Бенционов, Кирил Цонев, Никола Иванов – Шаната, Асен Василиев, Николай Дюлгеров, Богомир Лазов, Райна Евтимова, Борис Колев, Любен Бояджиев, Борис Елисеев.

Авторите са пряко свързани с развитието на българското изобразително изкуство от първата половина на ХХ век.

През 1924 г. Владимир Димитров – Майстора се установява в с. Шишковци и около него спонтанно и естествено се обособява група от също така вдъхновени художници. Около Майстора се сплотяват всички кюстендилски творци. Те често му гостуват, работят заедно, беседват, учат се от него. По този начин въз основа на общи идейни и творчески принципи с тези на Майстора, без художниците да губят своята индивидуалност, израстват значими творци, които формират така наречената Кюстендилска изобразителна школа.

В изложбата, заедно с картини от кюстендилската галерия, са включени и творби от Националната художествена галерия- София и от Художествена галерия "Борис Денев".

Картините от фонда на великотърновската галерия, включени в изложбата са 13 - творби с образа на Владимир Димитров-Майстора от Васил Стоилов и Преслав Кършовски и 5 оригинални творби на големия български художник. Картините на Майстора са „Брат и сестра“, два автопортрета и два пейзажа от 30-те години на ХХ век, експонирани за първи път заедно в настоящата изложба.

Изложбата "Майстора и Кюстендилската изобразителна школа " ще бъде официално открита в 17,30 ч. на 7 юни 2022 г. и ще бъде представена пред публика от Валентин Господинов, директор на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!