НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ранна творба на Гоя на търг в Мадрид (10.06.2022)
 На 23 юни 2022 г. Алкала Субастас ще предложи „Явяването на Божията Майка от Пилар на свети апостол Яков и неговите ученици“, нарисувана около 1775 г. от Франсиско де Гоя.

Масленото платно с размери 107 × 80 см, излиза на търг с начална цена от 2 милиона евро, като цената не изглежда завишена за картина със значителен размер, добро състояние на консервация и сравнително сигурна атрибуция, рисувана от най-значимият художник на своето време.

Творбата обаче не може да бъде изнесена от страната, което ще намали интереса на чуждестранните купувачи, ограничавайки броя на колекционерите и институциите, които биха могли да наддават за картината. В края на 2019 г. аукционна къща Ансорена пусна на търг „Свети Игнатий от Лойола” на Гоя с начална цена от около 600 000 евро, но произведението, което също има ограничение за експорт, не намери купувач, тъй като минималната цена не бе достигната.

Според Алкала Субастас творбата е нарисувана около 1775 г., значима година в обучението на художника, тъй като това е времето, когато той се премества в Мадрид, за да нарисува серия от рисунки за гоблени за Кралската фабрика за гоблени, с известни примери като „La Cometa” (1778) или „El cacharrero” (1779).

Аукционната къща посочва, че „темата за Девата от Пилар е избрана от Гоя няколко пъти. Известно е за рисунка с молив на една от страниците на "Италианската тетрадка (f.134r)" и малко платно, 56 х 42 см, което той рисува ок. 1771-1775 г., съхранявано в музея на Сарагоса“. Въпреки това, поради своята тема и размер, картината може непосредствено да се свърже с „Явлението на Богородица от Пилар“ в Museo Nacional de Arte de Cataluña, която музеят датира между 1775 и 1785 г., съвпадащо с краткия и разочароващ престой на художника в Сарагоса, когато се надява да получи важна поръчка за живописната украса на базиликата Нуестра Сеньора дел Пилар.

Алкала Субастас също подчертава „доброто състояние на консервация на произведението, чиято реставрационна работа е извършена в реставрационната работилница на музея Прадо, точно преди изложбата в Кралския дворец в Мадрид“.

„Явяването на Божията Майка от Пилар на свети апостол Яков и неговите ученици“
„Явяването на Божията Майка от Пилар на свети апостол Яков и неговите ученици“
„La Cometa” (1778)
„La Cometa” (1778)
„El cacharrero” (1779)
„El cacharrero” (1779)
„Явлението на Богородица от Пилар“
„Явлението на Богородица от Пилар“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!