НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-големият музей на изкуствата в скандинавския регион отваря врати в Осло (17.06.2022)
 Националният музей на изкуството, архитектурата и дизайна в Осло, с колекция от над 400 000 произведения на изкуството, отвори врати на 11 юни 2022 г.

Проектиран от Клаус Шуверк (Kleihues + Schuwerk), новият музей разполага с 54 600 m2 площ, включително 13 000 m2 изложбена площ, показваща около 6500 произведения, избрани от колекция от близо половин милион произведения на изкуството.

Музеят включва произведения на изкуството, експонирани доскоро в Националната галерия на Норвегия, включително вероятно най-известната картина в страната, първата версия на картината на Едвард Мунк „Писъкът“, както и произведения на европейски майстори като Лукас Кранах, Клод Моне и Винсент ван Гог. Включени са и колекциите на Националния музей за съвременно изкуство, затворен през септември 2017 г. и Музеят на художествената индустрия, затворен през октомври 2016 г.

От деня на откриването до 11 септември музеят ще представи първите си изложба. Тя е озаглавена „Аз го наричам изкуство“, включва творби на 147 съвременни норвежки художници, които изследват „понятията за идентичност, националност и демокрация“ и поставят под въпрос „границите между тези, които са включени и изключени от света на изкуството и обществото”. „На изток от слънцето, на запад от луната“, която може да се види до 30 декември, показва колекция от рисунки, направени за норвежки приказки преди почти 150 години, предлагайки рядък шанс да се видят крехките оригинални рисунки на тролове и други приказни герои, създадени за първите илюстрирани детски книги в Норвегия от художниците Ерик Веренскиолд и Теодор Кителсен.“

Също от 11 юни музеят излага семейната колекция на Фредриксен, състояща се от произведения на изкуството, събрани в памет на Ингер Аструп Фредриксен, и включително международно изкуство от последните 90 години.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!