НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пикасо – Ел Греко: двама авангардисти в Базел (17.06.2022)
 До 25 септември 2022 г. Kunstmuseum Базел представя изложба, изследваща влиянието на Ел Греко върху творчеството на Пабло Пикасо.

Миналата седмица Националната галерия в Лондон представи „Пикасо - Енгр: лице в лице“, изложба, показваща „Жена с книга“ на Пабло Пикасо (1932 г.) заедно с творбата, която го вдъхновява, „Мадам Мойтесие“ (1856) от Жан Огюст Доминик Енгр. А до 26 юни Музеят на Пикасо в Малага представя изложба със заглавие „Лице в лице. Пикасо и старите майстори“.

Сега Музеят на изкуството (Kunstmuseum) в Базел представя „Пикасо – Ел Греко“, изложба, която изучава влиянието върху Пикасо на творчеството на един от най-оригиналните и новаторски художници в историята на европейското изкуство Доменикос Теотокопулос, Ел Греко (1541-1614). Изложбата включва около 40 картини, включително няколко творби, създадени от Пикасо на много различни етапи от неговата кариера, от ранния му „Автопортрет“ (1901) до „Мускетарът (Доменико Теотокопулос ван Рейн да Силва)“, рисуван през 1967 г., както и няколко важни произведения на Ел Греко, като „Поклонението в името на Исус“ (1577-79), от манастира Ел Ескориал.

Музеят на изкуството в Базел обяснява, че безпогрешният стил на рисуване на Ел Греко му печели значителна слава във времето, в което е живял. Скоро след смъртта му обаче работата му е до голяма степен забравена. Едва около 1900 г. започва възраждането на Ел Греко, като Пикасо е в първите редици. Неговият ангажимент към гръцко-испанския майстор не само се задълбочава повече, отколкото се предполага, но и продължава за много дълъг период. Влиянието на Ел Греко е също толкова осезаемо в творбите на Пикасо от 30-те и 40-те години на миналия век, както и в по-ранните му кубистични картини. Дори в края на живота си Пикасо продължава да споменава Ел Греко. Изложбата не само разкрива нови перспективи за двамата извисяващи се артисти на своето време. Тя също така предлага свеж поглед върху значението им като съзвездие за развитието на авангардното изкуство през двадесети век.

След представянето си в Базел, „Пикасо – Ел Греко“ ще може да се види в Museo del Prado, Мадрид, от 25 октомври 2022 г. до 26 февруари 2023 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!