НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Забрана за износ на картина на Пусен за 19 милиона паунда (17.06.2022)
 Върху произведението „Confirmation“ / „Миропомазване“ на Пусен е поставена забрана за износ, за да се даде време на британска институция да придобие картината – една от малкото важни картини на Никола Пусен в частни ръце, която в момента е в колекцията на херцога на Рутланд.

„Confirmation“ принадлежи към първата от двете серии картини за „Седемте тайнства“, нарисувани от Никола Пусен и придобити от тогавашния херцог на Рутланд през 1784 г. Според отдела за цифрови технологии, култура, медии и спорт, препоръчаната цена за придобиване на произведението е 19 милиона паунда, като периодът на закупуване изтича през януари 2023 г.

Серията „Седемте тайнства“, нарисувана от Никола Пусен, по думите на Кристофър Бейкър, член на Ревизионната комисия по износа на произведения на изкуството и предмети от културен интерес, е „революционна: нито един художник не е интерпретирал темата по този начин преди. Той ви пренася в ранните години на християнството и изобразява тържествени обреди с дълбоки познания по археология и върховна художествена чувствителност. „Confirmation“ е може би най-завършеното произведение в поредицата. Такава картина би представлявала мощно допълнение към творбите на художника в колекциите на Обединеното кралство.

Тъй като е безспорно важна картина на един от големите майстори на европейската живопис, препоръчителната цена за „Confirmation“ изглежда много разумна, особено като се имат предвид многомилионните продажби на произведения на модерни и съвременни художници, чиито творби излизат на пазара по-често. Трябва да се отбележи обаче, че това не е първото произведение от тази серия, което излиза на пазара в наши дни. През 2010 г. в Лондон, Кристис  продаде на търг „Ordination“, с предварителна оценка от най-малко 15 милиона паунда, но произведението, въпреки важността, качеството и произхода си не успя да намери купувач. На следващата година Музеят на изкуствата Kimbell придоби на частно произведението за около 24 милиона долара. През 2012 г. Музеят Фицуилям в Кеймбридж придоби “Extreme Unction” за доста под нейната оценка от 14 милиона паунда. Много по-назад във времето, няколко години преди Втората световна война, херцогът на Рътланд вече е продал „Baptism“, която е придобито от Националната галерия във Вашингтон.

Следователно е невъзможно, поредицата, която вече е загубила една от картините си при пожар през 1816 г., да бъде изложена заедно в един музей, поне за постоянно. Това обаче може да се постигне с втората серия от „Седемте тайнства“, рисувана от Пусен между 1644 и 1648 г., които сега са в Националните галерии на Шотландия, заети от колекцията на херцога на Съдърланд.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!