НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Момчил Мирчев със самостоятелна изложба скулптура в СБХ (24.06.2022)
 Изложбата на Момчил Мирчев, която продължава до 9 юли в СБХ ще представи нова линия от скулптури, които са със силуетно и силно знаково присъствие на изчистени композиции с философско тълкувание. Обемите си взаимодействат и взаимно се допълват, формите са с монументално излъчване, подчертават структурата и носят виталитет. По този начин те създават интересен и оригинален диалог със зрителя.

Момчил Мирчев прави впечатление със своя доказан стил на изразяване, но и с нов интересен тематичен замисъл и продължение на неговите творчески идеи и търсения. В синхрон с цялата изложба, творбите въплъщават усещане за добре подбрана тематична среда, която потапя зрителя в сюрреалност от образи и силуети на тотеми. Акцентът е върху символите, които изразяват скулптурните форми по един красноречив и убедителен начин, като показват изведените идеи, които са отправни точки в изложбата.

Проф. Чавдар Попов за изложбата на Момчил Мирчев:

В поредната си самостоятелна изложба Момчил Мирчев е включил около двадесет свои творби, създадени през последните три години.

Без да бъдат обединени от конкретно мото или пък създадени по случай някакво определено събитие, пластиките на автора свидетелстват за убедително постигнато стилово единство, базирано на органичната връзка между избистрения пластичен мироглед (общият знаменател) и грижата за индивидуализацията на всяка една творба по отделно. Несъмнено произведенията представляват следващата крачка в развитието и задълбочаването на най-важните насоки и тенденции, характерни за скулптора.

Три основни цикъла или групи произведения – птици, органични форми (гори) и музика, казано най-общо, формират асоциативния кръг, около който се съсредоточава възприятието на зрителя. Независимо от различните посоки на тематичния спектър, като тяхна събирателна характеристика се очертава предпочитанието към една единствена фигура с преобладаващо кубистично и абстрактно геометризирано формоизграждане. Като правило пластиките са многосъставни (ажурни форми, сложни взаимодействия и преходи между вътрешни и външни пространства и т.н.), но заедно с това са и „знакови“, лаконично изградени, компактни. Съчетанието между вътрешната динамика на формата (осъществена нерядко на модулен принцип) и изчистения и категоричен силует придава на творбите подчертана сила на въздействие, не външно патетично, а сдържано и вътрешно съсредоточено.

Момчил Мирчев трактува и интерпретира  керамиката по различни начини. Глазури, подчертаващи спецификата на материала или пък други способи, уподобяващи го на метал, разнообразни фактури и оцветявания, полирани или матови повърхнини, създават впечатлението за високо професионално майсторство и същевременно за наслада и удоволствие от работата с тази чудесна пластическа материя.


За автора 

Момчил Мирчев работи в сферата на скулптурата, в монументалната, както и в малката пластика, използвайки богатството от различни материали като бронз, камък, дърво, керамика, инокс и др.
Роден е през 1979 в София. Завършва Националната художествена академия (НХА), специалност „Скулптура“; доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. От 2020 е ръководител  катедра „Керамика и Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА, София. Скулптурни композиции и пластики на автора се намират в обществени паркове в София и страната. Авторът се изявява със самостоятелни и международни изложби и е активен участник в национални, симпозиуми и конкурси. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Германия, Швеция, Англия, Франция, Испания, Гърция, Италия, Турция, Норвегия, САЩ.

Член на СБХ от 2007. Член на управителния съвет на СБХ. 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!