НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Франсис Бейкън стана звездата на търговете на Sotheby’s в Лондон (01.07.2022)
 Търговете на Sotheby’s в Лондон за британско, модерно и съвременно изкуство на 29 юни 2022 г. бяха водени от „Етюд за портрет на Лусиан Фройд“ на Франсис Бейкън, продаден за £43,3 милиона ($52,5 милиона).

Част 1: Юбилеен търг

Британският търг за изкуство, наречен „Юбилеен търг“ в знак на почит към платинения юбилей на Елизабет II, със сигурност започна добре: първият лот, малка творба - проучване на Джон Констабъл, донесе £730 000, почти пет пъти повече от най-оптимистичната оценка преди продажбата. Тя беше последвана от теракота на Магдален Одундо, която беше продадена за £302 000, около четири пъти повече от най-оптимистичната оценка преди продажбата. След тези творби, „Boucher’s Flesh“ на Флора Юхнович беше продадена за £2,3 милиона, смазвайки предварителната си оценка между £200 000 и £300 000. За специалистите всъщност оценката публикувана от Sotheby's, бе по-изненадваща, отколкото крайния резултат, като се има предвид, че картината е подобна по мащаб и сложност на "Warm, Wet 'N' Wild", друга картина на Юхнович, която Sotheby's продаде на търг по-рано тази година за £2,7 милиона. „С любов към Жан-Пол Белмондо“, експресивен портрет на Полин Боти, донесе £1,16 милиона, нов рекорд на търг за художника.

Разбира се, звездата на търга беше „Етюд за портрет на Лусиан Фройд“ на Франсис Бейкън, някога централен елемент на голям триптих, чийто десен панел е изложен в Израелския музей, докато левият панел остава в частна колекция. Неизбежно е да припомним, че друг триптих на Бейкън, посветен на Лусиан Фройд, счупи всички рекорди през 2013 г., когато беше продаден на търг за 142 милиона долара. Днес тази картина донесе £43,3 милиона ($52,5 милиона).

Не всичко беше позитивно: „Woldgate Woods II, 16 и 17 май 2006 г.“, монументален пейзаж от Дейвид Хокни, чиято предварителна оценка бе £10-15 милиона, не успя да намери купувач. Друга картина от тази поредица, „Woldgate Woods, 24, 25 и 26 октомври 2006 г.“, беше продадена през 2016 г. за 11,7 милиона долара. „Turf War“, непочтителен портрет на Уинстън Чърчил, нарисуван от Банкси през 2003 г., чиято предварителна оценка беше между £4 милиона и £6 милиона, също не успя да се продаде.

Част 2: Вечерен търг за модерно и съвременно изкуство

 

Творбата с най-висока оценка преди аукциона (макар и в никакъв случай да не е най-интересната творба в търга) беше един от многото автопортрети, нарисувани през 1986 г. от Анди Уорхол. Този конкретен пример е във формат 80 x 80 инча (203,2 x 203,2 cm), както друг автопортрет, продаден преди малко повече от месец за 18,7 милиона долара във втората част на търга Macklowe. Други творбе от серията в различни мащаби и цветове излязоха на пазара през последните години, включително набор от шест малки автопортрета, продадени преди четири години за £22,6 милиона. Картината донесе 12,9 милиона долара, като едва надмина най-консервативната си оценка преди продажбата. Цената, платена за Уорхол, е още по-трудна за разбиране, като се има предвид, че много по-интересен и привлекателен автопортрет от Ернст Лудвиг Кирхнер, късен фовист и прото-експресионист, чиято предпродажна оценка беше £8-12 милиона , не намери купувач.

Фотореалистично проучване на облак от Герхард Рихтер, оценено на £6-8 милиона, беше продадено за £11,2 милиона след привидно безкрайна битка при наддаването. Трудно е да се разбере дали аплодисментите в залата се дължат на страхотната цена, получена за картината, на похвалните усилия на аукционера - Хелена Нюман - или на факта, че безкрайната битка за наддаване вече се оказа донякъде досадна.

Изборът от импресионистични картини беше подчертан от „Vétheuil“, красив пейзаж, рисуван през 1880 г. от Клод Моне. Творбата излезе на пазара за първи път от 20 години, след като беше продадена за малко над £5 милиона през 2002 г. В допълнение, друга гледка на Vétheuil, по-малка по размер и малко по-малко впечатляваща, беше продадена на търг за $5,1 милиона преди пет години на Сотбис. Настоящият „Vétheuil“ беше продаден за £11,7 милиона.

проучване на Джон Констабъл
проучване на Джон Констабъл
„Етюд за портрет на Лусиан Фройд“ на Франсис Бейкън
„Етюд за портрет на Лусиан Фройд“ на Франсис Бейкън
портрет на Уинстън Чърчил, Банкси
портрет на Уинстън Чърчил, Банкси
Vétheuil, Клод Моне
Vétheuil, Клод Моне
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!