НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеите на Катар обявяват безпрецедентни културни събития през есента на 2022 г (01.07.2022)
 Музеите на Катар обявиха широка гама от културни инициативи през есента на 2022 г., които утвърждават позицията на държавата като водеща дестинация за изкуство и култура в региона и в международен план. Програмата ще започне през септември, като изложбите ще останат до 2023 г. Съобщението следва неотдавнашната трансформация на Qatar Creates от ограничен период за събитията в целогодишно национално културно движение, което поддържа, популяризира и празнува многообразието от културни дейности в Катар.

Основа на културната програма е откриването през октомври на изцяло преосмислен и пренареден Музей на ислямското изкуство (MIA), проектиран от носителя на наградата Pritzker архитект И М Пей и известна забележителност в сърцето на Доха. MIA ще представи колекцията си в напълно нови тематични интерпретации, за да ангажира както местната, така и международна публика. Ще включва и нова семейна линия.

Повторното отваряне на MIA е придружено от широка програма от изложби в осем музея и галерии в Доха. Те включват:

• "Baghdad: Eye’s Delight" в Музея на ислямското изкуство, показващ един от най-значимите градове в ислямския свят;

• съвременни мултимедийни творения от художниците София Ал-Мария и Тайсир Батниджи в Mathaf: Арабски музей за съвременно изкуство;

• изложба за богатото културно наследство на номадите в Централна Сахара, Арабския Близък Изток и Централна Евразия/Монголия в Националния музей на Катар;

• изложба, посветено на историята на футбола и най-големите състезания в спорта в наскоро открития 3-2-1 Катарски олимпийски и спортен музей;

• Изложба за Maison Valentino, която отдава почит на своя основател в M7

• изложби в музея Art Mill за международно модерно и съвременно изкуство, проектиран от Алехандор Аравена и ELEMENTAL, и в музея Lusail, проектиран от Herzog & de Meuron, давайки първи поглед на посетителите върху това, което могат да очакват от тези две нови арт институции, които се разработват от музеите на Катар.

Докато Катар се подготвя за Световното първенство по футбол през 2022 г., музеите на Катар също трансформират националния пейзаж в огромен музей на изкуството на открито с инсталирането до есента на 2022 г. на повече от 40 поръчани нови публични произведения на изкуството в Доха, в различни обществени пространства, включително паркове и търговски зони, образователни и спортни съоръжения, международното летище Хамад и гари, както и избрани стадиони, които ще бъдат домакини на Световната купа.

Много от изложбите на Музеите на Катар за есента на 2022 г. са част от културната програма на Qatar-MENASA за 2022 година. В годината на Световната купа музеите разширяват значително тази годишна инициатива за двустранен обмен, за да отпразнува културите на 24 държави от региона MENASA.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!