НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в галерия „Академия“ (01.07.2022)
 С избрани творби Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ представя пълния учебен цикъл в трите специалности – „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“. Традиционната годишна изложба /до 8 юли/, която е представителна за училището, ще бъде експонирана в галерия „Академия“ в НХА. Експозицията събира на едно място работи на ученици от 8 до 12 клас. Изложените дипломни работи на Випуск 2021 и 2022 ще допълнят представата за цялостния процес на обучение – от създаването на проекта до изпълнението му в материал. Икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и мебели уникати обхваща експозицията, която ще бъде открита на 29 юни 2022 г. от 18:00 часа. Посетителите ще се запознаят с професионалната подготовка и специалностите в училището, което е единственият на Балканите реален съвременен продължител на Българската възрожденска школа, съхранявайки и успешно развивайки традициите на Тревненската иконописна и дърворезбарска школа.

 

Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – Трявна е държавен културен институт към Министерството на културата. Училището съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности: „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“.

 

Целите и задачите на обучение в училището не са просто овладяване на минимум от професионални знания и умения за получаване на професионална квалификация и упражняване на дадена професия, а полагане на основа на професионална култура, върху която се осъществява и по-нататъшното развитие на ученика в съответната област в цялостната система на художественото и хуманитарно образование. 

 

Творческата и изследователска дейност в училището е заложена нормативно в специалната подготовка като задължителна в учебния план и има определящо значение. Получаваната в училището професионална подготовка дава възможност за директна реализация на пазара на труда както в сферата на изкуството, така и в културните и творческите индустрии.

 

Освен в рамките на учебните програми по съответните специалности училището развива широкоспектърна извънкласна и извънучилищна дейност, чрез която се търси разширяване на подготовката на учениците в редица области на съвременната култура. 

 

Гимназията разполага с отлична материална и техническа база. Това дава възможност за обучение с най-съвременните за момента технологии в областта на  3D-моделирането, в това число CNC машини, лазерен скенер, кътер и гравир, както и дигитална арт лаборатория, оборудвана с 3D-принтери.

 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!