НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Автопортрет на Ван Гог и три нови скици на Модилиани, открити под други картини (15.07.2022)
Три неизвестни досега скици на прочутия еврейско-италиански художник Амедео Модилиани бяха открити под негова картина, съхранявана в израелски музей.

Кураторите от музея Хехт на университета в Хайфа откриха скиците на Модилиани, скрити под повърхността на картината „Голо тяло с шапка“  от 1908 г., докато използват рентгенови лъчи, за да разгледат по-отблизо скрита фигура, разкрита през 2010 г. Фигурата е видяна за първи път на обратната страна на платното, където е изобразен портрет на приятелката на Модилиани, Мод Абрантес. Тази година, на фона на опитите да се фокусират върху тази фигура, кураторите забелязват още два силуета: единият на мъж, а другият на жена с прибрана на кок коса.

Ина Берковиц, историк по изкуство в музея, описва платното, което сега включва пет фигури на Модилиани, като „скицник върху платно“, отразяващ „безкрайното търсене на артистичен израз“ от страна на художника.

Представените фигури са нетипични от това, което съвременните зрители могат да смятат за архетип на Модилиани; липсват удължените шии и свръх-гъвкавите крайници. Вместо това те показват неговия по-ранен, по-слабо развит стил, от който малко примери оцеляват.

Творбата трябва да бъде изложена тази есен във Фондация Барнс във Филаделфия в изложбата "Modigliani Up Close" (16 октомври 2022 г. – 29 януари 2023 г.), поради което съдебномедицинският анализ е извършен на първо място.

Друг пример за скрита творба под друго платно на Модилиани беше открит през 2018 г. в Тейт, когато кураторският екип в Лондон откри портрет на бохемската писателка и литературен критик Беатрис Хейстингс, която е бивша муза и любовница на художника. Въпреки че се предполага, че Модилиани е рисувал върху портрета на Хейстингс, за да отбележи края на бурната им връзка, хипотезите около фигурите на картината в музея Хехт са до голяма степен фокусирани върху нуждата на Модилиани да спести пари за платно в началото на кариерата си.

Криминалистичният анализ на Модилиани е важен за растящия пазар и място на художника в историята на изкуството, особено след като се смята, че картините му са сред най-често фалшифицираните. Берковиц заяви, че „изобщо не се съмнява“ в автентичността на последните открития на музея.

Непознат досега автопортрет на холандския художник постимпресионист Винсент ван Гог беше открит на гърба на една от неговите картини, пише "Ройтерс".

Националните галерии на Шотландия съобщиха, че консерватори са направили първото по рода си за британска институция откритие чрез рентгенова снимка на друго известно платно на Ван Гог от 1885 г. - "Глава на селянка", за предстояща изложба.

Рентгеновата снимка показва "брадат мъж с шапка с периферия и кърпа, свободно вързана на врата. Той приковава зрителя с напрегнат поглед, дясната страна на лицето му е в сянка, а лявото му ухо се вижда ясно".

Автопортретът е бил покрит със слоеве лепило и картон. Известно е, че Ван Гог често е използвал отново платната си, като е работил и върху обратната им страна.

Националните галерии на Шотландия посочват, че техните експерти търсят начин да премахнат лепилото и картона, покриващи автопортрета, без да повредят картината "Глава на селянка".

Рентгеновото изображение може да бъде видяно между 30 юли и ноември на изложбата "Вкус към импресионизма" в Кралската шотландска академия в Единбург.

 

 

 
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!