НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Christie’s продава колекция за 1 милиард долара (02.09.2022)
 Christie’s обяви продажбата на колекцията от произведения на изкуството на съоснователя на Microsoft Пол Алън (1953 – 2018), оценена на над 1 милиард долара.

 

Както направи миналата година с колекцията Кокс, Christie’s не чака до септември, за да обяви първия от големите търгове, който ще се проведе следващия ноември. В този случай, това е продажба, която ще бъде историческа, превръщайки се в най-ценната колекция от произведения на изкуството, предлагана някога на търг.

Гийом Серути, главен изпълнителен директор на Christie’s, описа предстоящия търг като „събитие от безпрецедентен мащаб“, добавяйки, че „животът на Пол Алън е бил ръководен от желанието му да направи този свят по-добро място. Вярваме, че представянето на колекцията му на търг и даването на възможност на по-широка публика да я открие ще бъде отдаване на почит към визията и наследството на Пол Алън. За нас е чест и привилегия и изразяваме своята благодарност към Paul G. Allen Estate за това, че избра Christie’s за свой партньор за този проект.“

Алън съосновава Microsoft през 1975 г. с Бил Гейтс, а през 2010 г. той подписва Giving Pledge, ангажимент да дари по-голямата част от активите си за благотворителни каузи. Когато през 2015 г. е награден с Медала за благотворителност Карнеги, Алън споделя, че „една от основните ми цели е да ускоря изследванията и да осигуря на някои от най-ярките умове в света ресурсите за решаване на някои от най-трудните предизвикателства в света“. Към момента на смъртта му през 2018 г. от усложнения на лимфом Forbes оценява нетното му състояние на около 20 милиарда долара.

Алън третира изкуството като важна инвестиция. В Christie’s през 2016 г. той е анонимния купувач на платното на Моне от 1891 г. „Купа сено“ за 81,4 милиона долара, което тогава беше рекорд, според Bloomberg. Същата година той продава картина от Герхард Рихтер за 25,6 милиона долара, два пъти повече от 11,2 милиона долара, за които я купува десетилетие преди това, а през 2014 г. продава картина на Марк Ротко за 56,2 милиона долара, за която е платил 34,2 милиона долара през 2007 г.

Търгът с колекцията на Алън ще включва повече от 150 произведения на изкуството, обхващащи 500 години. „Small False Start“ (1960) на Джаспър Джонс се очаква да донесе поне 50 милиона долара. Друга от звездите в колекцията е, разбира се, „La montagne Sainte-Victoire“ на Пол Сезан, която Christie’s очаква да продаде на цена над 100 милиона долара. Тази цена ще бъде в съответствие със 100-те милиона долара, платени преди около седем години от държавата Катар за „La Montagne Sainte-Victoire vue du bosquet du Château Noir“. Версията, която се продава в Christie’s, със сигурност е забележителна картина, макар и далеч от почти кубистичната смелост на по-късните версии на същата тема. Интересното е, че последния път, когато тази картина беше продадена (2001 г., за около 35,8 милиона долара), Скот Шефер от музея Гети я описа като „картина от ниво Б“, описание, което въпреки това изглежда прекалено негативно.

Пол Алън (1953 – 2018)
Пол Алън (1953 – 2018)
„La montagne Sainte-Victoire“ на Пол Сезан
„La montagne Sainte-Victoire“ на Пол Сезан
„Small False Start“ (1960) на Джаспър Джонс
„Small False Start“ (1960) на Джаспър Джонс
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!