НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Донатело, от Флоренция до Берлин (02.09.2022)
 От 2 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Staatliche Museen zu Berlin (Националните музеи в Берлин) ще бъдат домакин на историческа изложба, посветена на Донатело, най-важният скулптор на италианското Куатроченто.

Организирана в сътрудничество с Fondazione Palazzo Strozzi и Musei del Bargello във Флоренция (където изложбата беше изложена от 19 март до 31 юли тази година) и Victoria & Albert Museum в Лондон, „Donatello, il Rinascimento“ е първата изложба посветен на скулптора в Германия и включва около 90 произведения, които показват, че „историята на Донатело е в същото време история на Ренесанса“.

Донатело (около 1386-1466) е бил „иновативен и многостранен художник, който - винаги е отворен към техническия и артистичен напредък - неуморно експериментира с материали и естетически изразни средства. Например, той използва математическата конструкция на перспективата в релефа и, в допълнение към мрамора, той използва материали като теракота и циментова замазка, за да проектира и възпроизведе своите произведения. Многобройни шедьоври свидетелстват за неговата изключителна производителност и въображение и се считат за основни произведения на италианския Ренесанс.“

Просторната изложбена зала на Berlin Gemäldegalerie е особено подходящо място за произведенията на Донатело в най-добрата им светлина. В допълнение към произведения от колекцията от скулптури в Берлин ще бъдат изложени многобройни заети творби, някои от които никога досега не са били показвани извън Италия - включително три важни бронза на монументалния главен олтар на базиликата дел Санто в Падуа, както и мраморна скулптура на Давид от Museo Nazionale del Bargello. Тези творби влизат в диалог с картини на съвременници като Мазачио, Фра Филипо Липи и Андреа Мантеня, както и със скулптури, рисунки и отливки от фондовете на Колекцията от класически антики, Музея на щампите и рисунките и Магазина за гипсови формовки. Това дава на посетителите уникалната възможност да изпитат изобретателността на Донатело и в същото време да открият разнообразието на берлинските колекции. В същото време стаята на Донатело в музея Боде ще включва редица наскоро реставрирани творби от скулптурната колекция на майстора.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!