НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В пустинята Невада е открито най-голямото произведение на модерното изкуство, чието създаване отне половин век и 40 милиона долара (09.09.2022)
 Невероятният Gesamtkunwerk на Майкъл Хейзър е приветстван като най-голямото произведение на модерното изкуство на планетата и е сравняван с мезоамериканските градове и гробници на коренното население на Северна Америка.

„Градът“, огромният външен комплекс от структури и озеленяване, който Майкъл Хейзър изгражда от 70-те години на миналия век, най-накрая започна да посреща посетители. Откриването се състоя на 2 септември, 50 години след като известният ленд арт художник започна работа по най-амбициозния си проект досега.

„Градът“, който се нарича най-голямото произведение на модерното изкуство на планетата, обхваща площ от повече от 2,5 км дължина и почти 1 км ширина. По своя мащаб той прилича на древни обекти като гробищата на местните народи на Северна Америка, мезоамерикански градове или египетски храмови комплекси. Намира се в Националния резерват Басейн и Рейдж в централна Невада, на земи, историческа собственост на народите Нуувоо и Неве, приблизително на 250 км северно от Лас Вегас.

Първоначално започнат от Хейзър със собствено финансиране, проектът получи подкрепата на множество влиятелни колекционери, институции и дилъри чрез създаването на фондация Triple Aught през 1998 г., която управлява и защитава комплекса. Неговият борд на попечителите включва самия Хейзър, директора на Музея на изкуствата в Лос Анджелис (LACMA) Майкъл Гован, директора на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (MoMA) Глен Лоури, колекционера на произведения на изкуството и съосновател на музея Гленстоун Емили Уей Рейлс, и старшия директор на галерия Gagosian Кара Вандер Вег. Фондът набра  начален капитал от почти 30 милиона долара.

 

Само група от максимум шест души може да влезе в града и всички сесии за посещение на съоръжението са планирани до 2023 г., а регистрацията за нови ще бъде отворена на 2 януари.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!