НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Албертина представя първата ретроспектива на Жан-Мишел Баския в Австрия (09.09.2022)
 От 9 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Албертина във Виена представя „Баския. От символи и знаци“, първата ретроспектива на Жан-Мишел Баския, която ще се проведе в Австрия. „Баския. От символи и знаци” включва около 80 творби на художника, включително важни заеми от публични и частни колекции.

През последните години малко визуални артисти са привлекли толкова голям интерес, колкото Жан-Мишел Баския. Неговият огромен успех на пазара на изкуството е съчетан с множество изложби, фокусирани върху неговата кратка, но интензивна кариера, като неотдавнашната „Жан-Мишел Баския: Кралско удоволствие“ (2022 г., сграда Starrett-Lehig) или „Жан-Мишел Баския“ (2021, The Broad), както и „Seeing Loud: Basquiat and Music“, който Музеят на изкуствата в Монреал ще отвори следващия месец.

В прессъобщение Албертина обяснява, че „със своите символични, сложни и често емоционално заредени произведения на изкуството, Жан-Мишел Баския променя света на изкуството през 80-те години на миналия век, комбинирайки различни артистични жанрове и дисциплини в своята артистична практика. Силно символичните образи на Баския често заемат политически теми, критикувайки расизма, социалната несправедливост и консуматорския капитализъм.“

„Разнообразното му творчество отразява как Баския противопоставя своите мощни композиции на йерархии и правила. Той черпи вдъхновение от уличното изкуство, анимационните филми, детските рисунки и рекламите и черпи от собственото си хаитянско и пуерториканско наследство, както и от сближаване на афро-американски, африкански, ацтекски културни истории с класически теми и съвременни герои като спортисти и музиканти . Използването на езикови знаци и символи е част от творчеството на Баския, от първите му рисунки до неговите поетично-концептуални графити, от тетрадките му до по-късните му рисунки и картини.“

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!