НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Испания беше открит голям мегалитен комплекс върху бъдеща плантация с авокадо (09.09.2022)
 Археолозите, работещи на обекта, който е на около 7000 години, са каталогизирали повече от 500 менхира

В южната част на Испания е открит един от най-големите мегалитни комплекси в Европа. Археолози, работещи в La Torre La Hanera близо до град Уелва, са открили изключителен брой менхири, долмени, каменни кръгове и могили, съставляващи едни от най-интересните праисторически находки в региона.

Работата по обекта от 600 хектара започна през 2018 г., след като беше проучен преди създаването на плантация от авокадо там. Знаеше се, че в района има мегалити, но по мащаб находката е безпрецедентна. „Гардиън“ цитира един от ръководителите на проекта Хосе Антонио Линарес, който отбелязва, че „това е най-голямата и разнообразна група от мегалити на целия Иберийски полуостров“.

Скорошна статия в списанието Trabajos de Prehistoria разкрива, че тези разкопки са разкрили 526 древни менхира, повечето от които са преобърнати. Освен това на територията има мегалитни гробници (долмени) и каменни кръгове, чиято възраст е около 7 хиляди години. По-голямата част от камъните идват от същия регион. Авторите на статията стигат до извода, че това е уникална находка за Иберийския полуостров.

Буено Рамирес, друг ръководител на проекта на Primitiva, каза пред „Гардиън“, че „алеи от менхири и долмени рядко се срещат в един и същи комплекс. Тук виждаме всичко заедно: алеи, кромлехи (каменни кръгове) и долмени - и това е невероятно.

Комплексът се намира близо до други известни мегалитни обекти и до река Гуадиана, която разделя Испания и Португалия. Според публикацията някои части от тази територия са получили специален природозащитен статут. Предвижда се разкопките да продължат до 2026 г.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!