НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Documenta 15 обвинен в цензура (22.09.2022)
 Призивът на консултативния съвет на изложбата Documenta 15 да премахне поредицата за палестинска история на Subversive Film Collective от програмата предизвика осъждане от страна на кураторите и художественото ръководство на Documenta.

 

Изложбата за съвременно изкуство Documenta 15, отворена до 25 септември в Касел, Германия, отново беше в центъра на скандала. Този път група консултанти, отговарящи за програмния надзор, препоръчаха поредицата Tokyo Reels на Subversive Film Collective да бъде преустановена, считайки я за пропалестинска пропаганда, изпълнена с „антисемитски и антиционистки послания“.

Предложението предизвика осъждане от кураторите, индонезийската арт група Ruangrupa и комитета за художествено управление на панаира, които го определиха като опит за цензура. „Натискът от медии и политици върху екипа на Documenta стана непоносим. С това изявление искаме да защитим тяхната изключително упорита работа и всеотдайност“, се казва в писмото от комитета, сред чиито членове са Франсис Морис, директор на Tate Modern, и кураторът от Южна Африка Габи Нгкобо. Над 100 изложители, подписали отвореното писмо, също се противопоставят на цензурата на филми.

Обвиненията в антисемитизъм преследват Documenta 15 от януари, когато германски медии и местни политици заподозряха Ruangrupa в подготвителния етап на изложбата, че угажда на радикални активисти и подкрепя културен бойкот на Израел, като кани палестински художници. Върхът на скандала дойде с демонстрация в средата на юли на работата на групата Taring Padi (в превод "оризови зъби"), работещи в жанра на политическата агитация. В самия център на Касел, на площад пред основните зали на Documenta 15, те разпънаха гигантски банер, който беше фон за стотици "wayang cardu" - карикатурни фигури на диктатори, олигарси, корумпирани служители и генерали. Едва на втория ден публиката обърна внимание на самия банер, наречен „Народна справедливост“, на който можеха да се видят открито антисемитски изображения на войници със свински глави в каски с надпис „Мосад“ (израелското разузнаване). На фона на скандала изпълнителният директор на Documenta Сабина Шорман подаде оставка.

Уебсайтът на изложбата казва, че с помощта на филмите, които предизвикаха спора, Subversive Film има за цел да хвърли светлина върху „забравената и все още недокументирана антиимпериалистическа солидарност между Япония и Палестина“. Съоснователят на Subversive Film Моханад Якуби каза пред The ​​Art Newspaper, че окончателното решение дали да се премахне видео от прожекцията ще бъде взето преди края на тази седмица.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!