НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Древен град, открит близо до Багдад (22.09.2022)
 Археологическите разкопки в Ал-Сувейра, разположен на 60 км южно от столицата на Ирак, доведоха до откриването на древен партски град. Държавният комитет за антики и наследство на Ирак (SBAH) обяви, че скорошна 150-дневна експедиция, докато работи в Абу Гафил, близо до военновъздушната база Ал-Сувейра, е открила архитектурни структури, както и 233 артефакта, които са били прехвърлени в Националния музей на Ирак в Багдад.

„Започнахме разкопки на два хълма близо до Абу Гафил“, заяви ръководителят на експедицията, археологът Мохамед Сабри. „Основният резултат беше откриването на селище от партския период, което според мен е имало васален характер.“ Намерените артефакти, казва Сабри, са предимно битови предмети, включително "типична партска стомна с наклонена основа, много често срещана в онази епоха". Партското царство, което се простира между Римската империя и Китай, съществува на тази територия от 247 г. пр.н.е. до 224 г. сл. Хр. Някога известният Път на коприната е минавал през него; Тук се преплитат персийска, елинистическа и някои други регионални култури.

Сабри споделя, че този археологически обект в близост до военновъздушната база, служил през 80-те години на миналия век по време на войната с Иран като крепост на противовъздушната отбрана на Багдад, е официално регистриран през 2017 г., въпреки че е възможно вече да е бил повърхностно проучен от американския учен Макгуайър Гибсън още в средата на миналия век.

„Според последните данни на SBAH в Ирак има около 15 000 обекта, които имат археологически перспективи, както регистрирани, така и нерегистрирани“, казва Сабри. „За пълното им изследване ще е необходима усърдна научна работа, която изисква търпение, огромни бюджети и консолидиране на усилията на хиляди археолози.“ SBAH вече е разработил планове за разкопки на ограничен брой обекти, в допълнение към тези, където вече се извършват археологически проекти.

Хаосът и нестабилността от последното военно време, както и пандемията от коронавирус значително забавиха дейността на SBAH. Археологът Тобин Хартнел от Центъра за археология и културно наследство към Американския университет в Ирак в Сулеймания обаче отбелязва, че дори при Саддам Хюсеин „на много археологически обекти, датиращи от партския период, не е обърнато нужното внимание, тъй като повишеният интерес към историята на Персийското кралство изглежда нежелателен на фона на продължаващата тогава война между Иран и Ирак."

Изключение, според Хартнел, е Хатра, която се радва на подкрепата на Саддам поради връзката си с арабските владетели. „Повечето от археологическите проекти, казва американският учен, обхващат териториите в близост до Тигър и Ефрат, а не западните райони на страната. До голяма степен поради това партската част от иракското историческо наследство все още е подценявана."

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!