НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Christie’s обявява още шедьоври от колекцията на Пол Алън (30.09.2022)
Christie’s обяви още акценти от колекцията на Пол Алън, която на 9 и 10 ноември 2022 г. може да стане първата колекция от произведения на изкуството, надхвърляща 1 милиард долара.

Заедно с вече обявения шедьовър  „La montagne Sainte-Victoire” на Пол Сезан, който Christie’s очаква да надхвърли 100 милиона долара, вторият постимпресионистичен шедьовър споделя същата оценка преди продажбата. „Les Poseuses, Ensemble“ е по-малката (значително по-малка) версия на известната творба на Жорж Сьора, съхранявана във фондация Barnes във Филаделфия. С размери само 39,3 х 50 см, картината, която Christie’s предлага на търг, се очаква да счупи настоящия рекорд на търг за произведение на Сьора, поставен през 1999 г. от „Paysage, l’Ile de la Grande Jatte“. Сравнително неотдавна, през 2018 г., „La rade de Grandcamp“ беше продадена на търг за 34,1 милиона долара в Christie’s.

Сьора е, разбира се, един от големите новатори на модерното изкуство, „синът на позитивизма от деветнадесети век, с амбицията да разшири научните методи във всички области на човешката дейност (…) и разбира се във визуалните изкуства“ (Мануел Лопес Бласкес: „Seurat“, 1995). И което е също толкова важно за пазара на изкуството, неговите наистина важни произведения много рядко се появяват на търг. Въпреки това „над 100 милиона долара“ със сигурност е амбициозна оценка, която ще служи като мярка за силата на пазара на изкуство.

Повече постимпресионизъм: „Maternité II“ - картина на Пол Гоген, преминала през някои от най-важните колекции на модерно изкуство от последните десетилетия, включително тези на Дейвид Рокфелер, Барбара Пиасека Джонсън и, разбира се, Пол Алън. Последният път, когато картината излезе на търг през 2004 г., тя донесе цена от 39,2 милиона долара, което е под оценката й от 40-50 милиона долара. Нарисувана през 1888 г., „Verger avec cyprès“ на Винсент ван Гог е може би най-атрактивният от всички пейзажи на Ван Гог, излизали на пазара, след като „Paysage sous un ciel mouvementé“ (1889) беше продадена на търг за 54 милиона долара 2015 г.

Говорейки за красота: „Брезовата гора“ има всичко, което можете да поискате от страхотен пейзаж на Густав Климт. Картината, с почти мистична красота, е една от групата от четири творби на Климт от колекцията на Адел и Фердинанд Блох-Бауер, които са продадени на търг от Christie's през 2006 г. Тогава картината достигна 40,3 милиона долара, цена, която по онова време беше засенчена от 87,9 милиона долара, постигнати от втората версия на портрета на Адел Блох-Бауер.

И тъй като нито една колекция със специален интерес към пейзажа не е пълна без произведение на Търнър, колекцията на Пол Алън включва „La Chiesa Redentore“, най-важната от венецианските гледки на Търнър, излизала на пазара след „Giudecca, La Donna Della Salute и San Giorgio“, продадена за почти $36 милиона през 2006 г. Отвъд пейзажите, има голям шанс „Голям интериор, W11 (по Watteau)“ да счупи рекордната цена за картина на Лусиан Фройд, въпреки че в творбата липсва рязката ярост на по-известни негови творби.

Les Poseuses, Ensemble
Les Poseuses, Ensemble
Maternité II
Maternité II
La montagne Sainte-Victoire
La montagne Sainte-Victoire
Брезовата гора
Брезовата гора
La Chiesa Redentore
La Chiesa Redentore
Verger avec cyprès
Verger avec cyprès
Голям интериор, W11 (по Watteau)
Голям интериор, W11 (по Watteau)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!