НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ представя КОЛИТЕ, С КОИТО НАХЛУХМЕ В КАПИТАЛИЗМА (07.10.2022)
 Изложба „Колите, с които нахлухме в капитализма“ ще бъде открита в Двореца на Националната художествена галерия (НХГ). Събитието ще продължи до 7 ноември, съобщават организаторите.

Изложбата и едноименният документален филм не разказват историята на автомобилостроенето в социалистическите страни, нито пък имат ретроспективен характер. Борис Мисирков и Георги Богданов, с присъщото им чувство за хумор, своеобразен визуален език и очевидна любов към колите, изследват феномена на соц автомобилите в Европа и техните притежатели в наши дни. Тези коли са в музейни експозиции или частни колекции, а нерядко можем да ги видим да се движат и по улиците на големите европейски градове.

Чрез богатата палитра от образи на техните собственици, обединени от общата им страст към социалистическата кола, минало и съвремие се преплитат, допълват и противопоставят в пет отделни теми от наратива на изложбата. В „Увод“ ни приветства холограмният образ на Роналд Рейгън, съпътстван от композиция от 80 макета на автомобили и стела от пресовани ламарини от стари социалистически автомобили. „Отсечки от миналото“ са пана, оцветени с автомобилна боя в характерните цветовете от епохата, комбинирани със сребърни фотоотпечатъци върху прозрачен филм с отсечки от черно-бели негативи от стари учебници по кормуване. „Фантазми“ е инсталация от фотографии от Инстаграм профилите на собственички на соц коли в съвременна Русия. „Капсули на времето“ е серия от портрети и личните истории на собственици на социалистически автомобили от България, а „Епилог“ завършва разказа с инсталация от пет видеопортрета на героите от филма и движещ се текст.

Изложбата е създадена за Европейския месец на фотографията в Братислава през ноември 2021 г., като сега е допълнена с нови работи на Борис Мисирков и Георги Богданов, автори и на едноименния филм.

Неговата българска премиера се състоя в края на септември в рамките на фестивала "София документал". Филмът ще бъде прожектиран по два пъти на ден от 7 октомври до 27 ноември и в специално пространство на изложбата.

„Рефлексията между минало, настояще и бъдеще естествено прелива в изложбата, комбинираща фотографии, холограми и обекти, които с други средства развиват посоките, зададени във филма“, коментират организаторите.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!