НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нови перспективи: Националната галерия, Лондон чества стогодишнината от рождението на Лусиан Фройд (07.10.2022)
 До 22 януари 2023 г. Националната галерия представя „Лусиан Фройд: Нови перспективи“, знакова изложба, организирана по повод стогодишнината от рождението на художника.

„Винаги съм чувствал, че работата ми няма много общо с изкуството; моето възхищение към чуждото изкуство заемаше много малко място в творбите ми, защото се надявах, че ако се съсредоточа достатъчно, само интензивността на внимателното ми изследване ще вдъхне живот в картините. Пренебрегнах факта, че изкуството в крайна сметка произлиза от изкуство. Сега разбирам, че това е така.” Лусиан Фройд

„Лусиан Фройд: Нови переспективи“ е първата голяма изложба, посветена на Лусиан Фройд (1922-2011) от 10 години насам, и проследява всички етапи от кариерата на художника, от най-ранните му творби, създадени през 40-те години на миналия век, като „Момиче с рози“ (Лондон, Британски музей) до по-късните му творби, включително „The Brigadier“, (2003-04, частна колекция), продаден за 35 милиона долара през 2015 г.

Националната галерия отбелязва, че "знаменитостта на Фройд често е засенчвала подхода към творчеството на художника и историческите контексти, в които е направено (...) Демонстрирайки изострено усещане за своите артистични предшественици, картините на Фройд проницателно отразяват историята на изкуството. Портрети на модели, държащи цветя в маниера на Ханс Холбайн (1497/8–1543); интериорите са повлияни от сюрреализма; двойките се държат за ръце, напомняйки ренесансови приятелски портрети.

В по-късния етап от кариерата си в прессъобщението на Националната галерия, се казва че „Фройд често рамкира своите субекти в домашна обстановка и в своето опръскано с боя студио, място, което става както сцена, така и обект на неговите картини само по себе си. Показвайки как изкуството на Фройд се е променило през 20-ти и началото на 21-ви век, изложбата достига връхната си точка в някои от монументалните голи портрети на Фройд, наслаждавайки се на представянето на човешката форма.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!