НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"От въглен към огън" мемориална изложба на Димитър Грозданов (07.10.2022)
  "От въглен към огън", до 22октомврив зала“Райко Алексиев“, е изложба в памет на художника изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов.

Кураторите Христина Бобокова и проф. Станислав Памукчиев - и двамата добри приятели на твореца, с личен сантимент организират събитието, което съвпада с неговия 71-ви рожден ден - 3 октомври.

Изложбата представя над 80 творби, подбрани от различни галерии и колекции в страната, отразяващи характерния неоконцептуален маниер на работа, авторски техники и творчески търсения на Димитър Грозданов. Очертава се основна линия в творчеството на Димитър Грозданов, свързана с паленето и унищожението, същевременно и със съзиданието, които авторът асоциира с огъня и неговия краен продукт - въглена.

В едноименна статия от 90-те години, опитвайки се да аргументира един свой проект, той припознава "творческото горене" като предпоставка за изграждане на дадена културна ситуация, като овъгляване на реалността, а всяка реална картина, скулптура, спектакъл, текст, филм - за своеобразни въглени на една душевност, процес, пропорционален на степента на горене, на температурата, която съдържа произведението на изкуство.

Творбите му, често мрачни и тъмни, са размисъл за присъствието на пожара, огъня и овъгляването като част от нашия материален и духовен бит, за преминаването от едното състояние в другото и най-вече за това как след овъгляването да се запали отново искрата... и от нея пак огънят... и отново животът.

Фестивалът за съвременно изкуство "Процес-Пространство", е мястото, където може да се види най-точният образ на Димитър Грозданов - едновременно на художник, критик, куратор, организатор, приятел, бохем. Проектът стартира 1992 в Балчик, замислен като сцена за дискусия и експерименти, място, където всички възможни търсения, стилове и индивидуални творчески интереси могат да се срещнат не само в изложбеното пространство или във времето, в което се създават, но и в концепциите.

Фестивалът е международен и се провежда ежегодно 30 години, като неговият живот е в динамиката, в неизвестността, в очакването как ще се трансформират идеите на участниците в процесите на комуникация и взаимодействие, да се представят нови идеи и хора.


Изложбата "От въглен към огън" представя документалния филм "Данте и въздушното перо" (2022) на режисьора Димитър Липовански. Филмът е разказ за работата и творчеството на Димитър Грозданов през погледа на приятели и колеги, пресъздава проекти, уъкшопи, акции, мисли, отразява неговото съществено присъствие и роля за развитието на българското съвременно изкуство.

Димитър Грозданов
Димитър Грозданов
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!