НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Трейси Емин продаде своя работа за £2,3 милиона в Christie's и ще използва парите, за да финансира новото си училище по изкуства (14.10.2022)
 Колекционерите от Frieze London също инвестират след като White Cube, намери купувачи за седем творби върху хартия, а Xavier Hufkens продаде мащабна картина на стойност около £950 000

 

Една от първите картини, създадени от Трейси Емин след изтощителното й лечение от рак, Like A Cloud of Blood (2022), надхвърли четири пъти най-ниската си оценка в Christie’s вчера и бе продадена за £1,9 милиона (£2,3 милиона с таксите). Приходите от продажбата отиват към TKE Studios в Маргейт („К“ означава Карима, второто име на Емин), училище по изкуства и център за художници, които тя стартира по-късно този месец в крайбрежния град Кент, където отрасва.

Резултата е малко по-нисък от нейния рекорд на търг от £2,5 милиона, постигнат с My Bed (1998) през 2014 г. Емин каза пред The Art Newspaper: „Това е невероятно. Това ще донесе огромна промяна. Подкрепата за това, което правя в Маргейт, е феноменална.“

Емин вече е похарчила 2 милиона британски лири за закупуване и ремонт на бившата баня от Едуардовия период и морга, в които сега се помещават 12 студия. Ще бъдат субсидирани и изложбена програма и двугодишни резиденции за 15 до 20 студенти с безплатни студия, уроци и лекции.

„Не искам да умра като художник, който е създал наистина интересно творчество. Искам да създам бъдеще“, казва тя. „Ако моето изкуство може да накара нещо да се промени в бъдеще, тогава правя правилното нещо. Обиколих целия свят във всички посоки и се върнах отново. И избрах Маргейт.

Колекционерите от Frieze London също инвестират в Емин. В White Cube седем творби на хартия на цена от £50 000 всяка бяха продадени по време на VIP откриването. Междувременно в Xavier Hufkens мащабна картина бе продадена за около £950 000, заедно с три произведения на хартия оценени между £20 000 и £45 000, както и четири неонови картини за около £60 000 всяка.

Както един арт дилър накратко каза: „Култът към Трейси Емин вече е официален.“

.
.
Like A Cloud of Blood (2022)
Like A Cloud of Blood (2022)
My Bed (1998)
My Bed (1998)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!